Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Българка оглавява мисията на МВФ в Атина

13 Март 2015 / 11:03:54  Анастасия Балездрова
1794 прочитания

Българката Ива Петрова ще оглави мисията на Международния валутен фонд и ще участва в преговорите с гръцкото правителство в Атина от страна на фонда. Новината съобщи както говорителят на говорителят на институцията Джери Райс, така и Елена Панарити – съветник на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис и участник в групата, която преговаря с кредиторите.

В представяне пред аудиторията на Института по дипломация и глобални въпроси, на което пристигна директно от летището след полета си от Брюксел тя заяви, че представителите на кредиторите се държат надменно с гръцките преговарящи. По думите ѝ това вероятно се дължи на факта, че предишното правителство не е преговаряло, а е приемало безрезервно техните нареждания. Освен това обвини предишните управляващи, че не са били наясно с икономическите данни на Гърция и затова кредиторите са могли да ги притискат.

„Представителите на Международния валутен фонд са изключително „прилепени” към регламента на институцията и това ги прави твърди и непреклонни, но и доста предвидими. Представителите на Европейската централна банка са класически банкови служители, които не интересуват само от цифри и данни, което е разбираемо, защото са назначени там за тези си способности, а не според това доколко могат да се справят със спасяването на дадена икономика. Представителите на Европейската комисия са типични бюрократи , вкопчени в програмата и е почти невъзможно да погледнат извън нея. Показателно е, че за решението на проблема с ликвидността получаваме отговори като например да не изплатим заплати и пенсии за период от 1-2 месеца”.

Панарити каза, че спасителната програма за Гърция е бил приета от тогавашното правителство „в условия на доста силен натиск” и практически не е постигнала нищо освен да задълбочи кризата в страната, „въпреки че много от предвидените в нея мерки бяха в правилната посока”. По думите ѝ програмата е била създадена, за да бъдат спасени чуждестранните банки, които са притежавали токсични гръцки държавни облигации. 

„Бих казала, че меморандумът е дело на алчни банкери. Дори ако е бил обработен от икономисти, зад него се крият банкови интереси”, заяви категорично тя.

Елена Панарити в Института по дипломация и глобални въпроси, снимка: авторката 

Панарити разкритикува приложените в Гърция през изминалите години мерки като хоризонталното орязване на пенсиите и заплатите и заяви, че в действителност не е направено нищо за възстановяването на икономиката. „Конкретната мярка не допринесе с нищо за увеличаването на заетостта. Освен това трябва да знаете, че прословутият бюджетен излишък през 2014 няма да е в размер на 1,5, а на 0,6 на сто, според новите преценки в Брюксел”.

Елена Панарити сподели, че като служител на Международната банка е участвала в управлението на финансови кризи в 33 страни и подчерта, че това, от което се нуждае Гърция са реформи. Тя се възмути, че пет години след началото на кризата продължава практиката на отпускане на пенсии на хора, които са на 45 и 50 години.  

Тя подчерта, че новото гръцко правителство е поискало от кредиторите спасителната програма да бъде променена именно в тази насока. По думите ѝ постигнатото на заседанието на Eurogroup на 20 февруари споразумение включва списък от 25 реформи, сред които са либерализирането на затворените професии, пенсионната система, опростяване на бюрократичния апарат и други.

Елена Панарити не коментира доколко правителството е в състояние да проведе тези реформи, нито факта, че първите 7, които бяха обсъдени на заседанието на Eurogroup в понеделник не са от категорията на най-болезнените, срещу които СИРИЗА се бореше в годините, в които беше опозиция.

Тя беше категорична, че излизането на Гърция от Еврозоната ще бъде огромна катастрофа както за страната, така и за останалите страни – членки и отхвърли мнението, че те са се подготвили за тази вероятност с думите: „Последствията ще бъдат трагични, независимо, че икономическият екип на Германия се опитва всячески да убеди Ангела Меркел, че няма да има проблем в системата”.

Панарити заяви, че именно кабинетът работи за да бъдат избегнати подобни последствия подкрепата към него е въпрос на патриотичен дълг. 

*Снимката на Ива Петрова е от личния ѝ профил в професионалната социална мрежа Linkedin.

Категории: Политика Гърция кредитори преговори МВФ Ива Петрова Елена Панарити
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus