Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Едно dvd бродило из Атина

18 Февруари 2008 / 09:02:03  GRReporter
1848 прочитания

            Мария Спасова


            Призракът на едно dvd броди из висшите етажи на законодателната, съдебната, изпълнителната и четвъртата власт в Гърция и нанася страхотни поражения. Два опита за самоубийство и един предотвратен опит за самоубийство, една оставка на главния секретар на министерството на културата и един депутат, който беше принуден да напусне парламентарната група на Нова демокрация и сега се подвизава като независим. За финал – много, много работа за следствие и прокуратура.


            Преди неговия призрак и самото dvd преброди кабинетите на много важни персони. Първо посети водещата на централните новини на телевизионния канал Мега Олга Треми и колегата й от сутрешния блок на същата телевизия Димитрис Камбуракис. И двамата не са гледали видеото, но от изявите им на екран оставам с впечатлението, че са отлично информирани за съдържанието му.


Колкото и да твърдят „Чисти сме!”, не им вярвам. Всеки читав репортер, в Америка например, (и там има калпави, но в момента говоря за читавите) знае от учебниците, че когато изнудвач потърси контакт с него  първото, което трябва да направи е да заключи вратата на кабинета си, за да не може да избяга престъпникът и веднага да се обади на полицията и на адвоката си. Ако Треми и Камбуракис бяха направили това, щяха да спестят много неприятности на много хора, включително и на тях самите.


Но да продължим с видеото. След това то посетило собственика на седмичника „Първа тема” Темос Анастасиадис, който също не го гледал, но веднага разбрал, че е попаднал на златна мина. Че е попаднал на мина е факт, но за момента изглежда тя да е противопехотна и като нищо от взрива може да му изхвърчи и главата. И Анастасиадис не се обадил на полицията, но пък услужливо занесал видеото не някъде другаде, а в прес-службата на министър-председателя и лично на нейния директор Янис Адрианос.


Въпреки богатия си журналистически опит и Адрианос нито видял видеото, нито сигнализирал на органите на реда, но докладвал на своя пряк шеф – началника на политическия кабинет на Караманлис Янис Ангелу. В случая с Адрианос има и една малка подробност. Той мълчи. Мълчи когато Захопулос подава оставка, мълчи и когато скача от четвъртия етаж, а и в дните след това. Едва когато става ясно, че бившият главен секретар няма да умре и след няколко седмици ще е в състояние да даде показания пред следователя, Адрианос свидетелства по свое желание.


Ангелу също твърди, че не е видял записа, но на него вече му вярвам. За разлика от предишните действащи лица, на човека нито му е работа, нито му е ранг да се занимава с видео материали. Той просто извикал Захопулос и му казал, че трябва да подаде оставка. Захопулос подава оставка, но това, което го ужасява след срещата с Ангелу е, че Темос Анастасиадис има копие от фаталното dvd. Защо това е страшна новина?


Темос е съсобственик на „Първа тема” заедно с Макис Триандафилопулос, водещ на телевизионните предавания „Жълта преса” и „Джунгла” и пионер на скритата камера в гръцката журналистика. Триандафилопулос е разплаквал не един и двама иначе уважавани граждани на републиката. Поставял е скрита камера в чужди спални и е излъчвал картината. 


За Захопулос възможността компрометиращото видео да се излъчи от Макис е повече от реална.


Затова той моли своя добър приятел режисьорът Георгиос Милонас да провери какви са намеренията на Макис. Минути преди да скочи от 4-тия етаж, Милонас му се обажда и му казва, че Триандафилопулос няма намерение да излъчва записа. Какво е накарало  Захопулос все пак да скочи, засега не зная. Не само аз, но и гръцкото правосъдие няма да го знае до момента, до който самият Захопулос не реши да проговори.


            До тогава важното е, че със скока на бившия главен секретар скандалното dvd попадна в органите на реда. Там, където му беше мястото още след представянето му пред Олга Треми. Без значение дали тя е гледала оригинала или не.


Журналистите нито са следователи, нито прокурори и те не издават присъди. Тяхната роля в живота е друга. Те са посредниците между индивидуалното и обществено значимото. Тяхна е ролята на отсъдител кое е обществено значимото, което всички трябва да знаем, а и трябва да ни обяснят защо трябва да го знаем. Те са виновни когато ни карат да знаем неща без значение, те са виновни и когато спестяват истини, които би трябвало да знаем.  Частният живот на Христос Захопулос не заслужава общественото внимение, което му беше отделено в последните 2 месеца.


Но журналистите освен професионалисти, са и граждани. Всеки гражданин, станал свидетел на престъпление е длъжен да сигнализира органите на реда. Независимо дали се казва Олга Треми, Темос Анастасиадис или Макис Триандафилопулос. Колкото по-известен е гражданинът, толкова по-малко извинения може да храни в своя полза. Случаят „Захопулос” за Гърция не е нищо друго освен въпрос на журналистическата етика. Ако тя беше на място, dvd-то нямаше да броди из душите на гърците, а веднага щеше да намери вярното си място. Което е в папката на следователя.  

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus