Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новите дрехи на гръцката телевизия

01 Август 2010 / 13:08:14  Виктория Миндова
4293 прочитания

Разрасналата се икономическата криза в страната и рецесията на пазара като цяло бързо и неусетно промени ежедневието на обикновените гърци в последната година. Най-популярни напоследък в общественото пространство станаха изрази като „съкращение” и „спестяване”, които започнаха да се прилагат както в държавния, така и в частния сектор. Неизбежно се оказа и прекрояването на телевизионните програми в Гърция, които намалиха бюджетите на прескъпи предавания и започнаха да съкращават служители, за да отговорят на новите финансови условия в страната.

Когато трябва да се затегне колана на финансите в една медия всички са в очакване на най-лошото. Това сполетя и новинарските екипи на една от най-големите частни телевизии в страната, които бяха поставени пред труден избор: от новия сезон сте с намален бюджет – или съкращаваме персонал, или намаляваме заплати. „Новините от Гърция (икономически, обществено-социални и др.) са представляват голям интерес в момента, така че съкращаването на персонал от там не е лесно,” казва представител на новинарския екип на телевизия Алфа.

Едно от решенията, до които мениджърите на средно ниво в телевизионните медии са достигнали е прехвърлянето на новинарски репортери към обедните и следобедните лайфстайл блокове. Хора, които до вчера не са давали пет пари за състоянието на БВП или външния дълг, днес започват да проявяват жив интерес към това например кой от известните личности си плаща или не си плаща данъците. Предаванията, които основи теми са живота и неволите на местните или световни известности, под натиска на икономическата криза започват да променят своя формат и се насочват към финансово ориентирани новости, като например данъчната некоректност на известния изпълнител на гръцки любовни песни Толис Воскопулос. Репортажи свързани с неплатежоспособността на различни социални групи, тежестта на реформите в страната или къде да отидем на евтин отдих са вече неотменна част от предавания подобни на българското „На кафе с Гала” например. Особен интерес предизвикаха и подробностите около това кои „бедни граждани” в покрайнините на Атина представят минимален необлагаем доход в данъчните си декларации, а в същото време данъчните откриват с помощта на Google Earth, че са притежатели на прескъпи имоти с луксозни басейни и други екстри.

Новата икономическа реалност в Гърция накара обикновения зрител да измести вниманието си от темите свързани с модните тенденции в банските костюми по плажовете през лятото и да го фокусира над финансовите проблеми на деня. „Няма грък, който да не дължи поне един банков заем или да няма поне една кредитна карта, така че е нормално обществото да се интересува все повече от финансовото състояние в страната,” коментира 24-годишната Димитра от Атина.

Други осезателни промени в телевизионния ефир на Гърция са свързани с окастрянето на скъпо платените журналисти и тв-водещи през идния сезон. Едно от предаванията, които имаше дълъг телевизионен живот, но от есента на 2010 вече няма да съществува бе „Заслужава си да видиш” с Татяна Стефаниду. Явно в преговорите си за заплащане двете страни не са стигнали до консенсус, което неизбежно е довело до свалянето от ефир на следобедното talk show. Исканият бюджет не е заслужавал достигнатия резултат и от "Заслужаваси да видиш", предаването което претендираше да е гръцкият вариант на шоуто на Опра в Щатите, вече няма смисъл да се гледа.

Продукцията на националната телевизия ЕРТ „За наше здраве” се прие направо за скандална след разкритието на разследващия журналист Макис Трендафилопулос, че нейният бюджет надминава 65 хиляди евро на предаване, което се излъчва веднъж седмично. Най-вероятно нямаше да се вдигне такъв шум, ако новината не излезе точно след приемането на извънредните икономически мерки в Гърция, с които се съкратиха пенсии, заплати и добавки, а данъците, таксите и акцизите се повишиха драстично.

Концепцията на предаването бе изградена около събирането на известни личности от културния живот в страната (актьори, композитори, певци, режисьори и др.) на една огромна полукръгла маса с оркестър. В този си състав за три часа всяка петък вечер „За наше здраве” представяше песни и разкази на известните гости, които похапваха, пийваха и хвърляха цветя един по друг в студиото на предаването. „Не мога да повярвам, че данъците, които плащам са отивали за глупост като това предаване,” казва 38-годишния Янис. Според него предаването е било безсмислено и кичозно, което не би било проблем, ако продукцията бе на частна телевизия. „Да гледам как хора ядат, пият и пеят, дока държавата банкрутира ми изглежда някак пошло,” обяснява той. На друг мнение е обаче 78-годишната Калерга, която казва, че обича да гледа това предаване, защото я кара да забравя реалността днес и да си спомня младежките години (когато и да са били те). „Спирос Пападопулос в „За наше здраве” пее песни, които вече никой не пуска по радиото или телевизията. Напомят ми за младостта и затова ми харесва,” обяснява старата жена.

Каквито и да са индивидуалните желания обаче, реалността остава една. С икономическата криза много от телевизионните рекламодатели и спонсори намалиха драстично бюджетите за реклама. Това стесни възможностите за създаването на високо бюджетни продукции, колкото и популярни да са те, което неизбежно промени и вида на представените програми. Телевизиите дори съкратиха драстично производството на така успешните гръцки сериали и се средоточиха върху закупуването на чуждестранни такива, които дори се радват на по-голям успех от родното производство, какъвто е случая с турския сериал „1001 нощи”.

Категории: ИкономикаМедии телевизия коментар
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus