Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция се класира осма на Евровизия

30 Май 2010 / 11:05:42  Виктория Миндова
2103 прочитания

Желанието на Георгион Алкеос да класира страната в първата десетка се сбъдна и  гръцката песен ‘ОПА!’ се спечели осмо място в Осло в петдесет и петия международен конкурс Евровизия 2010. Гръцкият поп-фолк певец и неговият мъжки балет отново представиха безупречно своето изпълнение, като този път за финалите на конкурса бяха подготвени фоерверги в кулминацията на песента, които горяха не само от сцената, но и от тъпаните на танцьорите! Честно казано като зрител, това нямаше обещания от Георгиос Алкеос ‘WOW’-ефект, но все пак изпълнението бе хубаво и спечели 12-те точки на Албания, Кипър, Белгия и Великобритания. Сърбия даде на Гърция 10 точки, а Исландия, Германия и Португалия дадоха по 8 точки за гръцкия хит ОПА! България подари на южната си съседка само 5 точки, а 12-ската отиде при седемнайсет годишната азербайджанка Сафура, която изпълни любовната песен Drip Drop. Гърция от своя страна дари, разбира се своите 12 точки на Кипър, който тази година се представи с лиричната песен „Всичко изглежда по-хубаво през пролетта”, изпълнена също от младия Джон Лилгрин и The Islanders. Гръцките 10 точки отидоха за албанката Юлияна Паша с танцовалното парче It’s all about you, а 8 точки останаха за Франция.

Германия се оказа крайният победител. Догодина ще гледаме Евровизия от Берлин. Младата Лена само на 19 години изпълни модерно звучащата песен „Сателит” и спечели сърцата на зрителите и журито. Тя бе облечена в класическа малка черна рокля, която единствено подчертаваше нейната крехкост и младежка свежест. Нейното присъствие и песента, която разказва за едно весело влюбено момиче бяха достатъчни да изпълнят сцената и малкия екран, без особени светлини ефекти, танцьори или помпозни тоалети. Въоръжена с прекрасния си младежки глас и чар, Лена изправи публиката в залата на крака, а бурните аплодисменти веднага след изпълнението предвещаваха крайния резултат.

След първенството на Германия със „Сателит” публиката и журито класираха на второ място Турция със странното парче „We could be the same”, на трето Румъния с динамичното и прекрасно изпълнено „Playing with fire”, а на четвърто обърканата смесица на Дания „In a moment like this”.

Да започнем в обратен ред! Няма как да не спомена, че изборът на датската песен остави в мен смесени чувства. Като начало е очевидно, че датчаните тази година май не са имали никакво вдъхновение. Съчетанието между музикалното intro в стил Стинг и припева, който бе взет на готово от  ΑΒΒΑ явно се оказа най-силният им коз и за мое голямо учудване спечели четвърто място. Това можеше да е и първо място, ако конкурсът бе за плагиатство, а не за нова оригинална песен, какъвто се предполага, че е Евровизия.

Турското изпълнение  бе още един шок за мен. Странната смесица между двата имиджа на германската индъстриъл група Rammstein и турския Сакис Рувас , т.е. Търкан, представиха турската рок (да предположим) група Manga. Ако това ви звучи объркващо, то трябваше да ги видите на сцената на Евровизия, за да се насметете съвсем. Черешката на тортата обаче се оказа женският робокоп с извънредно голям метален бюст, който по време на песента извади малка флекса (като тези на строежите) на сцената и започна да лъска металната си униформа. Сякаш това не бе достатъчно, но накрая започна да се разсъблича от металите по нея и на в края на песента се метна на врата на певеца.

Тази група, без стил и концепция, се беше опитала да съчетае в себе си може би тяхната представа за модерно и тежко звучене, но някак според мен не се получи. Да се облечеш в черен латекс, да си сложиш очна линия и да започнеш copy/paste песента си като Linking Park, а после да продължиш както дойде, не е гаранция за успех според мен. Но явно бъркам, защото турските Manga достигнаха второ място на Евровизия. За този абсурд дадоха 12 точки Хърватска, Азербайджан, Франция, а Македония, България, Германия и Великобритания бяха част от страните, които дариха по 10 точки.

Категории: АктуалноМузикаКоментар
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus