Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Коледният подарък на Караманлис за Путин

06 Декември 2007 / 08:12:17  GRReporter
1936 прочитания

            Мария Спасова


            Балканските политици никога не спират да ни изненадват с погрешни решения и объркани представи за справедливост, честност и геополитически интереси. Ако става дума за действия с адрес Тирана, Скопие или Букурещ, някак си биха могли да бъдат извинени с аргумента за новите демокрации и грешките на растежа. Когато обаче става дума за политическа недалновидност от страна на най-старата демокрация в света и на политик от ранга на Костас Караманлис, недоумението е голямо.


            Преди два дни Костас Караманлис изпрати поздравително писмо до руския президент Владимир Путин за „убедителната” изборна победа на партията му Обединена Русия. Така Караманлис стана вторият европейски лидер след Никола Саркози, който призна изборния фарс на Кремъл. За разлика от Франция, където се чуха много критики към телефонния разговор между Елисейския дворец и Кремъл, в Гърция новината мина между другото, никой не й обърна внимание, сякаш да беше в реда на нещата. А тя не е. Защото Нова демокрация е член на Европейската Народна Партия, а за ЕНП правото на свободно изразяване на мнение и на провеждането на свободни и демократични избори са основни ценности. Тези ценности бяха грубо потъпкани в Русия през уикенда.


            Костас Караманлис се готви за официално посещение в Москва и когато човек ходи на гости обикновено носи подаръци. Изненадата в случая е цената на подаръка. Вчера гръцкото правителство реши да закупи 450 руски танка на стойност 1 милиард евро за период от 15 години. Това решение със сигурност ще зарадва Путин повече от поздравленията. Въпросът е какво ще даде в замяна. В Атина със сигурност очакват две неща от него – нефт и газ.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus