Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Спират приемането на нови затворници в Солун

06 Ноември 2007 / 08:11:46  GRReporter
3485 прочитания

            До крайна степен е препълнен солунския затвор Диавата и не може да приема нови затворници. Това постанови районният прокурор на Солун Георгиос Боболис след проверка, извършена по сигнал на гръцкия омбудсман. Препълнени със задържани са и полицейските управления в града. За да се облекчи ситуацията, някои от затворниците ще бъдат преместени в други затвори из Гърция. От съображения за сигурност те ще се местят на малки групи от 5 до 10 души.


            Забраната за настаняване на нови затворници ще е в сила докато не влезе в употреба новото крило на Диавата, което е почти готово и в него ще могат да се настанят 80 затворника. Районният прокурор обаче предупреждава, че трябва да се търсят по-кардинални решения, тъй като и с новото крило ситуацията в затвора ще продължи да е тежка. Той припомня, че поради невъзможност да бъдат настанени в Диавата над 100 души излежават наказанията си в полицейските управления в Солун.


            Според данни на Министерството на правосъдието в Гърция излежават различни видове наказания 10 983 души, а възможностите на гръцките затвори са за 7543 души. Половината от затворниците са чужденци. Гръцкият министър на правосъдието Сотирис Хадзиякис вече предприе инициатива в рамките на Европейския съюз и на Съвета на Европа да се вземе решение осъдените да излежават наказанията си в родните си страни. Междувременно Гърция започна разговори с всички балкански страни за трансфер на техните затворници от гръцките в родните им затвори.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus