Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Успехите и сривовете по пътя на Дора Бакояни

16 Март 2009 / 18:03:45  GRReporter
4426 прочитания

Марина Николова


През миналата седмица Дора Бакояни беше избрана за член на френската Академия по Хуманитарни и Политически науки, където е единствената жена наравно с папа Бенедикт XVI и краля на Испания Хуан Карлос. Г-жа Бакояни има амбицията да се изкачи и на министър председателското кресло на Гърция и това стана повод да се запитаме коя е всъщност тази естествено смела и раздаваща се жена.


Нека да разплетем кълбото, но ще хванем нишката на събитията от последната завоювана позиция на Дора Бакояни, която преди борени дни стана член на френската Академия по Хуманитарни и Политически Науки. Бакояни прие престижната титла, която академията никога не е връчвала на жена от чужбина с естествена непринуденост. Тя е единствената представителка на нежния пол сред избраните 12 членове на академията – политици и учени, между които са папа Бенедикт XVI, бившият Генерален секретар на ООН Хавие Перез де ла Гуера, албанският писател и кандидат за награда Нобел Исмаил Кадаре, кралят на Испания Хуан Карлос и английският принц Чарлз. Академията е най-старата институция във Франция, където се изучават науките за човека с основна цел да се схванат в тяхната цялостност и да се подобрят формите на политическа организация, така че да бъдат в полза както на държавните интереси, така и на развитието на обществото и на личността на всеки човек.


Коя е тайната на успеха на Дора Бакояни – комбинация от харизмата на нейната личност и следствие от бурното политическо минало на нейното семейство... Определено, личности като нея са рядкост – постиженията й на политическата сцена като министър на външните работи допринасят за изграждането на образа на Гърция като една държава „в крак” с времето си.


Нека проследим пътя, по който Бакояни минава, за да стигне до днешната си политическа слава – да създаде един активен профил на страната по света и да се разграничи от скандалите, които разтресоха правителството на нейната партия, дотолкова че нейното име вече се спряга за поемането на лидерството на Нова Демокрация и кандидатурата за министър-председател.


Дъщеря и съпруга


Дора Бакояни е на десет години, когато чува поне половин Гърция да скандира лозунга „Проклет да си, Мицотакис!”. Бащата на Дора е Константинос Мицотакис – един от най-популярните министър-председатели в най-новата история на Гърция, който е управлявал страната в периода от 1990-93 г. с присъствие на политическата сцена от 1946 г. Както и много други политици в Гърция Дора Бакояни и нейният баща принадлежат към една политическа династия с дълга история: Константинос Мицотакис е племенник на Елевтериос Венизелос, който е премиер на Гърция по време на Балканските войни и е останал в историята с това, че успява да реализира идеята за Велика Гърция - мечтата на страната да се разпростре на пет морета и два континента.


Дора Бакояни е от род на достойни политици, но тя сама успява да си изгради име в международната дипломация. В почти тридесетгодишната си кариера на политик изгражда своя образ, който вдъхва доверие и обещава сигурност.


Когато Дора е на 14 години в Гърция в Гърция става преварата на генералите и се налага диктаорски режим, а нейното семейство избягва в изгнание извън страната – в Париж, където се събира голяма част от неудобната за режима гръцка политическа и културна интелигенция. Дора е на 15 години, когато френските студенти правят своята историческа революция през 1969 г., но нейната най-революционната постъпка е насочена срещу майка й и баща й - както се случва с потомците на икономическата и политическата аристокрация. Дора се омъжва за Павлос Бакоянис - тя е на 20 години, а той на 37.


Дора Мицотакис и Павлос Бакоянис се запознават в годините, когато тя следва в университета в Мюнхен, а той е журналист в Дойче Веле. Тогава неговите репортажи срещу диктаторския режим в Гърция и възстановяването на демокрацията добиват небивала популярност. Веднага след падането на режима, Дора и Павлос се прибират в Гърция, омъжват се и им се раждат две деца – дъщеря им Алексия и сина им Костас.


В този период – между 1974 г. и 1989 г. никой не би заложил в полза на политическата кариера на г-жа Бакояни. Тя е младата съпруга на един способен политик, майка на две деца, дъщеря на Костас Мицотакис. Дора Бакояни завършва Правния Факултет в Атинския Университет, говори перфектно немски, френски и английски и разполага с всички качества за успешна кариера в държавната администрация. През 1977 г. полага изпити, за да бъде назначена в Министерството на Координацията в Дирекция по въпроси свързани с Европейската Икономическа Общност.


На 30 годишна възраст Дора Бакояни поема отговорността за политическото бюро на баща си, който тогава е лидер на Нова Демокрация. След десетгодишен брак и отглеждането на две деца най-вероятно желанието за политическа шлифовка в близост до баща й не е съзнателна инвестиция за бъдещето, а по –скоро бягство от рутината. Но Дора Бакояни има късмета или нещастието да не й се налага да се замисли много по кой път да поеме. Разтърсващи събития определят посоката на следващите й действия. На 26 септември 1989 г. нейният съпруг Павлос  Бакоянис, депутат от Нова Демокрация в област Евритания, е убит от терористичната организация „17 ноември”.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus