Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Демонстрация в подкрепа на Константина Кунева

27 Декември 2008 / 12:12:54  GRReporter
850 прочитания

             Състоянието на Константина Кунева, която преди три дни бе залята с киселина в Атина бавно се подобрява. Българският консул в Васил Митровски съобщи за Би Ти Ви, че пострадалата няма температура, влиза в контакт с околните и движи крайниците си. Все още обаче не могат да преценят доколко едното око е загубено безвъзвратно и доколко има надежди за спасяването на второто.


Българската общност в Гърция е покъртена от случилото се. „Това не е опит за убийство на Константина, това е опит за убийство на трима души едновременно”, каза приятелка на пострадалата. Константина Кунева се грижи сама за 12-годишния си син Емануел, който преди 6 години е преживял тежка сърдечна операция в кардиологичния център „Александър Онасис” в Атина и за възрастната си майка, която също преживяла тежка операция през лятото и инфаркт през ноември.


Майка й Елена Дечева сподели пред Би Ти Ви огорчението си от колегите от фирмата, в която работела Константина. Месеци наред тя искала да я преместят от трета в първа смяна, за да може да прекарва повече време със сина си, но това непрекъснато й било отказвано. „Не искам сега да ги виждам пред болницата, късно е вече”, казва майката. Тя е решена да търси докрай виновниците за страданията на дъщеря си. В момента се опитва да сформира екип от адвокати, който да поеме юридически случая. В него влиза адвокатът, с който Константина е работила като синдикалист, българското посолство се е ангажирало да осигури още един адвокат, майката търси още юристи.           


100-тина души демонстрираха вчера пред атинската болница „Евангелизмос”, в знак на подкрепа и състрадание към българката Константина Кунева, която продължава да е в интензивното отделение на болницата, след като във вторник вечерта бе залята с киселина пред дома си. 44-годишната Кунева е лидер на синдиката на чистачките и домашните помощници и от известно време както тя, така и други нейни колежки синдикалистки са получавали анонимни заплахи.


             Демонстрантите изразиха възмущението си от случилото се, нарекоха покушението срещу Константина Кунева тероризъм и категорично отказаха да приемат версията за лично отмъщение, която се лансира от някои медии. Колежките на пострадалата говотиха за средновековните условия на експлоатация, които съществуват в бранша на почистването и срещу които Кунева се е борила. Като пример демонстрантите посочиха практиката чистачките да се назначават на 5,30-часов работен ден, за да нямат 6-часа работа на ден, за която ще им се полагат надбавки за вреден и опасен труд. Те също обвиниха държавните предприятия, включително и болниците, че назначават чистачки на почасов труд, а не на твърда заплата, за да си спестят социалните им осигуровки.


            Докато траеше демонстрацията около болницата мина полицейска патрулна кола и някои от протестиращите започнаха да я замерят с камъни, без някой от полицаите да пострада.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus