Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

„Социална аптека” ще помага на бедните

19 Декември 2008 / 16:12:31  GRReporter
1146 прочитания

От днес достъп до безплатни лекарства и дрехи ще имат атиняните, които нямат средства за препитание. Кметът на Атина Никитас Какламанис откри „Социална аптека” и магазин „Атински базар”, които имат за цел да бъдат покрити някои от основните нужди на хората, които живеят на улицата или в крайно бедни условия. Двете нови социални услуги са част от програмите, които реализира Кметството на Атина. Първоначално бе открит „Социалния павилион”, който работи вече една година и крайно бедните жители на града си набавят оттам хранителни и други стоки от първа необходимост. Програмите се реализират по-конкретно от Фондацията за бездомни към Кметството на Атина, която в момента помага на около 3 000 семейства като им подсигурява храна и подслон. „Социалната аптека”, която е вероятно първата по рода си в света, ще обслужва 85 здравно неосигурени мъже и жени. „Атинския базар” ще подсигурява дрехи, обувки и домакински съдове за 470 мъже, жени и деца от различни квартали на града, които са регистрирани в службата за бездомни. Двете нови служби се намират на пазара Варвакио. Центърът за бездомни, за да изпълни плана си за откриването на „Социалната аптека” получи съдействие от Националната организация за лекарства, Фармацевтичния съюз в Атина и от Фармацевти на света. Очаква се, че в началото участниците в програмата няма да надхвърлят 200 човека, които ще бъдат избрани с основен критерий икономическото им състояние и сериозността на здравния им проблем. Следващата цел на „Социалната аптека” ще бъде постепенното здравно осигуряване на хората живеещи на улицата. „Искаме да открием и гражданите, които имат право на здравни книжки, но не го знаят. Нашият опит показва, че съществуват стотици граждани, които не са осигурени” описва заместник кмета и председател на Фондацията за бездомни Елевтериос Скиадас пред всекидневника „Катимерини”. В правилника за функциониране на аптеката се предвижда и обслужването на чужденци. „Атинският базар” се помещава в същата сграда с аптеката. Хората имат право да си набавят дрехи оттам, след като представят на компетентната служба необходимите документи, че са социално слаби. Оттам те ще получават купони, за да ги използват и да си вземат дрехи и обувки от магазина. Огромен брой магазини и цехове за шиене на дрехи са се заинтересовали да участват в начинанието. Магазинът „Атински базар” ще приема и дрехи втора употреба от гражданите, които ще подбира, ще ги почиства и ще ги подрежда на рафтовете си. Един от първите атиняни, който предложи част от гардероба си на магазина бе кметът на Атина Никитас Какламанис. На откриването на аптеката и магазина, г-н Какламанис заяви, че „Кметството на Атина е убежище за всички социални групи, имигранти и бездомни.” Също така бе споменато, че над 400 фирми са участвали за снабдяването на магазина и аптеката като общата сума на продуктите е 480 000 евро.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus