Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Акрополът и още 97 археологически обекти отворени през нощта на августовското пълнолуние

24 Август 2010 / 10:08:13  GRReporter
1584 прочитания

След дълъг размисъл пазачите на археологическите обекти най-накрая решиха да склонят да работят в днешният ден до късно вечерта, за да имат възможност посетителите на Акропола например да му се насладят на лунна светлина. Днес на вгустовтовското пълнолуние ще бъдат отворени за посещение до 12 ч. в полунощ както Акрополът, така и храмът на Посейдон на Сунио, музеят в Маратон и светилището на Асклепий в древен Епидавър заедно с още други 97 археологически обекти из цяла Гърция, в някои от които ще се проведат и концерти.

Пазачите на археологическите обекти вчера решиха да смекчат изискванията си за заплащанията и вечерта да останат по местата си, за да позволят на посетителите да се насладят на обектите на лунна светлина. В официално обявление те заявиха, че сумата от заплащането им желаят да бъде внесена по сметката на Фондация „Усмивка на детето”, но от Министерство на кулурата отговориха, че това е невъзможно, тъй като е държавна институция и затова не може да прави дарения.

Най-известното пълнолуние през годината ще бъде посрещнато с разходки из старините, с партита на отдалечени плажове, с романтични разходки в планината, но и с концерти на площади и в театри. Както и да си изберете да прекарате вечерта, сигурното е, че може би ще бъдете повлечени от желанието да я направите специална.

Ето и някои предложения за концерти днес, н акоито входът разбира се ще бъде безплатен. В арехеологическия обект на Елевзина група „Трифоно” ще представи съвременни изпълнения на песни на Pink Floyd, на Beatles, на Goran Brecovic, Leonard Cohen, Савопулос, на Хадзидакис и на Теодоракис, както и традиционни песни от цяла Гърция.

В дворчето на Музея на Акропола августовското пълнолуние ще бъде посрещнато с „песни написани за луната”, както е озаглавен и концерта като музеят ще остане отворен до полунощ. Археологиеските обекти в област Коринт също са подготвили програма с мелодии от класически парчета за посетителите на храма на Зевс в древна Немеа, както и за тези, които решат да отидат пред стените на Акрокоринтос или при Храма на Октавиа в древен Коринт.

Да се пренесем на площада на Кисос в планината на кентаврите Пилио, където Наташа Бофилиу е решила да изпълни песни от трите си диска, но и парчета на известни гръцки и чужди композитори. Във Волос в дворчето на археологическия музей Атанасакио можете да чуете джаз мелодии от Ню Йорк от пианото на Sergio Salvatore и квартета с китари „Епи хордон ке Тасеон”, който е част от Фестивала за Средиземноморски град 2010, който тази година се осъществява за първи път във Волос.

 

Категории: Актуално август пълнолуние археологически обекти Акропол концерти музеи Сунио
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus