Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Петима психолози за 50 000 полицаи!

18 Декември 2008 / 17:12:09  GRReporter
830 прочитания

Седем от десет полицаи, които служат в гръцката полиция вероятно не би трябвало да носят оръжие, заявяват техни колеги, както и синдикалисти. От една страна не се обучават както предвижда закона и от друга страна никой не познава психичното им състояние, тъй като задължителните психометрични тестове никога не са правени систематично поради липса на психолози в полицията.
В момента за 50 000 полицаи в цялата страна съществуват само пет психолози. Но и те не могат да си вършат работата, тъй като никога не са били съставяни комисии, които да преглеждат способността и доброто психическо състояние на полицаите, за да им бъде позволено носенето на оръжие.
Ако всичко функционираше според разпоредбите на закона, може би в момента 15-годишният ученик щеше да е жив. Полицаят, който застреля момчето до момента трябваше да е минал два пъти на психиатричен преглед и тогава може би нещата щяха да са различни. Вече се правят опити за назначаването на 55 психолози, за да съставят комисиите, които се предполага, че е трябвало да действат още от 2003 г.
Положението става още по-трудно, ако се вземе предвид, че полицаите не са тренирани, имат кратко обучение по стрелба, купуват сами оръжията си без да бъдат контролирани. И най-лошото е, че според президентски указ обучението им се намалява от две години на 120 дни, за да бъдат попълнени липсващите бройки в полицията.
В същото време законът, който бе гласуван през 2003 г. за употреба и свикване с оръжие остава в чекмеджето. Измежду всичко останало, законът определя, че полицаите трябва да минат успешно някои психологични тестове, за да завършат школите и налага редовното провеждане на упражнения в употребата на оръжие. Никоя от тези наредби не е била приложена.
Вчера полицаят, който застреля 15 годишния Александрос Григоропулос, е нападнал своя съучастник в килията, където ги държат до започването на процеса. Той заплашвал колегата си и му говорел, че е обзет от демони. Когато пазачите успели да го успокоят, разделили двама съучастници в две отделни килии.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus