Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Назначиха уволнените чистачки като секретарки в съда

29 Октомври 2015 / 16:10:09  GRReporter
722 прочитания

Уволнените от министерството на финансите чистачки, които се превърнаха в символ на СИРИЗА по пътя на радикалната левица към властта бяха назначени за съдебни секретарки.

След бурни протести срещу правителството на Нова демокрация и ПАСОК станалите популярни с червените гумени ръкавици и палатковия лагер край министерството жени бяха върнати на работа от новоизбраното през януари първо правителство на СИРИЗА. С решение на министъра на правосъдието отпреди два дни те бяха назначени като секретарки в съдилища и прокуратури в цяла Гърция.

Веднага след публикуването на решението в Държавен вестник в гръцкото общество се появиха поредица от реакции за назначенията в момент, когато много училища в различни региони в Гърция не функционират поради липса на учители, а болниците страдат от липса на персонал още от времето преди кризата.

Реакциите бяха толкова много, че министерството на правосъдието се принуди да издаде съобщение, в което определи назначенията на бившите чистачки като „законни”.

„Конкретните премествания, които се обсъждат в последно време изпълняват всички законови условия. Наличието на всички изисквани качества и критерии бе установено чрез спазването на законовия ред”, се посочва в него.

Много от коментаторите в социалните мрежи посочват, че не оспорват законността на назначенията, след като жените действително разполагат с необходимите дипломи и качества. Те посочват, че първоначалното назначение на служители в отделите „Чистота” на държавните учреждения с цел на по-късен етап те да преминат в други служби е стара практика в гръцкия държавен сектор. „Това, което дразни и е неприемливо е, че с това свое действие правителството връща услуга на тези жени, които само бе превърнало в знаме на протеста, докато СИРИЗА се намираше в опозиция”, подчертават те.

Категории: Политика уволнени чистачки министерство на финансите СИРИЗА назначения в съда
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus