Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

МВФ оттегля временно персонала си от Атина

03 Април 2015 / 14:04:47  GRReporter
917 прочитания

Директорката на Международния валутен фонд Кристин Лагард е наредила на персонала на институцията в Гърция да напусне временно гръцката столица, се посочва в информация на германското списание Шпигел. Според изданието причината за това е много малкият напредък в преговорите на представителите на фонда с гръцкото правителство.

В статията на Шпигел се подчертава, че отношенията между кабинета и членовете на експертните екипи на МВФ са лоши. Представителят на Гърция в заседанията на Euro working group дори наричал „абсолютно некадърни” представителите на институциите – кредитори.

GRReporter припомня, че ръководител на техническия екип на Международния валутен фонд в Атина е българката Ива Петрова.

В тази атмосфера Атина трябва да плати част от заема си към фонда в размер на около 450 милиона евро на 9 април. По-рано днес заместник-министърът на финансите Димитрис Мардас заяви, че "цел на правителството е да изплати задълженията навреме. Готови сме да платим на 9 април".

В същото време в друга статия на германското списание се посочва, че до средата на май Гърция трябва да изплати заеми в размер на 6 милиарда евро. „Въпреки това преговорите с кредиторите не напредват, а в самата страна фалитът вече е започнал. Държавата отлага, а в някои случаи не извършва изобщо плащанията си (…) Правителството събира пари откъдето може и понеже няма достатъчно средства за да изплати заемите си използва и средства, които в действителност няма. Пример за това е нареждането до държавната Организация за училищните сгради да открие сметка в Банката на Гърция и да внесе в нея наличните си 70 – 80 милиона евро, които са предназначени за строителството и поддръжката на училища”.  

В статията на Шпигел се посочва, че Гърция се намира в състояние на предстоящ фалит. „Но за колко време може да продължи това? В продължение на седмици гръцкото правителство иска свежи пари от европейските си партньори, за да изплати поне задълженията си до юни. Въпреки това обаче преговорите не напредват”.

В текста се отбелязва, че на 12 май Гърция ще трябва да изплати още един заем към МВФ в размер на 770 милиона евро. „Според наблюдатели, ако не получи никаква помощ най-късно до тогава всичко ще приключи. Тогава Гърция ще фалира и официално, а репутацията ѝ ще бъде унищожена”.

В същото време президентът на Кипър Никос Анастасиадис заяви, че страната му се е подготвила за вероятността Гърция да излезе от Еврозоната и последствията от това. Той все пак допълни, че възможността Grexit да се случи е малка.

Категории: Политика Гърция кредитори МВФ Ива Петрова заеми фалит Grexit
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus