Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ксирос и Мазиотис опасни колкото и бин Ланден

22 Април 2015 / 09:04:52  GRReporter
730 прочитания

Напрежението в отношенията между Атина и Вашингтон във връзка с вероятното освобождаване на терориста от „17-ти ноември” Савас Ксирос от затвора ескалира с едно действие, което много коментатори определят като „агресивна дипломация”.

Американското министерство на външните работи включи в „черния списък” на тероризма Христодулос Ксирос и Никос Мазиотис. По-конкретно те бяха поставени под нарежданията на указ 13224, който засяга терористите и онези, които подкрепят терористите или терористичните действия. Става дума за най-важния списък на терористи на САЩ, в който фигурираше и ръководителят на терористичната групировка Ал Кайда Осама бин Ладен.

В резултат на това действие всички имуществени активи на Ксирос и Мазиотис, които се намират под американска юрисдикция ще бъдат замразени. На американските граждани се забранява да имат каквито и да е контакти с двамата терористи, както и такива, които са в полза на Ксирос и Мазиотис.

В съобщението на State Department се посочва, че действието е продукт на сътрудничество с министерствата на правосъдието и финансите. „Ще продължим да предприемаме такива действия срещу терористи и терористични групировки в Гърция и в други държави”, се допълва в документа.

От внимателния му прочит става ясно, че това действие на САЩ означава, че американските служби биха могли да преследват двамата терористи включително на гръцка територия и независимо от каквото и да е решение на Гърция.

„Христодулос Ксирос беше един от основните екзекутори на „17-ти ноември” до залавянето си през 2002. През януари 2014 той не се върна в затвора Коридалос от отпуска, който му бе даден, за да посети семейството си. Групировката „17-ти ноември” беше активна от началото на 70-те години до 2002, като пое отговорността за нападения срещу гръцки политици и бизнесмени, както и срещу западни интереси. След бягството си той разпространи манифест, в който изрази недоволството си от гръцкото правителство. Ксирос бе арестуван отново от гръцката полиция през януари 2015, като стана ясно, че е подготвял въоръжени нападения в Гърция с вероятната цел да освободи други затворници. В момента на арестуването си Ксирос вероятно е действал заедно с членове на „Конспирация на огнените ядра” – групировка, поставена под указ 13224 още през 2011”.

Съобщението продължава с втория терорист Никос Мазиотис: „Той е лидер на терористичната групировка „Революционна борба”. Беше арестуван заедно с други шестима вероятни нейни членове през 2010, но потъна в неизвестност по време на съдебния процес (Мазиотис и неговата приятелка и майка на детето му Пола Рупа бяха освободени от предварителния арест поради изтичане на 18-месечния срок, който се предвижда в закона. Те се явиха на няколко от заседанията, след което „преминаха в нелегалност” – б.а.). През юли 2014 и под ръководството на Мазиотис „Революционна борба” пое отговорността за бомбения атентат пред централата на Националната банка на Гърция в Атина. На 16 юли той бе заловен отново от гръцката полиция след престрелка в центъра на Атина, в която бяха ранени четирима души. Американското външно министерство обяви „Революционна борба” за чуждестранна терористична организация на 18 май 2009. Едно от най-известните нападения на групировката бе насочено срещу посолството на САЩ в Атина през 2007”. 

Категории: Политика САЩ агресивна дипломация гръцки терористи Христодулос Ксирос Никос Мазиотис указ 13224
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus