Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

САЩ и Великобритания срещу гръцкото правителство за тероризма

21 Април 2015 / 12:04:43  GRReporter
1106 прочитания

Снощната среща между външните министри на САЩ и Гърция във Вашингтон със сигурност се нарежда сред най-тежките за Никос Кодзиас, коментират гръцки медии. На нея Джон Кери заяви категоричната позиция на САЩ, че извършителите на терористични нападенияне трябва да бъдат освобождавани по никакъв начин.

В общите изявления на двамата министри преди срещата Кери коментира проектозакона на гръцкото правителство, в който се предвижда освобождаването на затворници от съображения за здравословното им състояние с думите: „Загрижени сме особено, тъй като извършителите на терористични нападения, които се намират в затвора, трябва да останат там”. В отговор гръцкият му колега Никос Кодзиас посочи: „Можем да бъдем сигурни, че новият закон за затворниците няма да освободи никой терорист. Той ще промени само начина на задържане, но няма да освободи никого”.

Недоволството на САЩ причини проектозаконът на министерството на правосъдието за закриването на затворите с режим на висока сигурност, в който се предвижда, че затворниците с висок процент на инвалидност ще могат да излежават остатъка от присъдата си в условия на домашен арест. На законовия текст се противопоставиха и опозиционните партии, които обвиниха кабинета, че издава законово нареждане с единствената цел да освободи от затвора терориста от групировката „17-ти ноември” Савас Ксирос.

Той бе заловен и арестуван на 29 юни 2002, след като експлозива, който пренасяше в района на пристанището в Пирея избухна в ръцете му. Вследствие на взрива той получи сериозни поражения на дясната ръка, гръдния кош и очите. Присъдата на Савас Ксирос бе 6-кратен доживотен и 25 години затвор за участие в пет убийства, както и в обири, взривове и участие в терористична групировка. След обжалването доживотната присъда бе намалена до 5-кратна.

По време на дебатите в компетентната парламентарна комисия министърът на правосъдието Никос Параскевопулос призна, че конкретното законово нареждане засяга и Савас Ксирос с думите: „Затворниците, които имат предпоставките, за да бъдат облагодетелствани от него са трима. Двама от тях са болни от рак, като единият почина тези дни. Останаха само двама. Единият от тях е Ксирос. В нареждането се предвижда , че за да могат да излежат остатъка от присъдата си в условия на домашен арест инвалидността им трябва да е над 80 на сто. Установих, че според медицинската експертиза инвалидността на Савас Ксирос вече е 98 на сто. Това показва, че той е един човек, който вече не е в състояние да направи нищо”.

САЩ изразиха загрижеността си от вероятността терористът да бъде освободен още преди седмица. Вчера, в деня на гласуването му в гръцкия парламент посланикът на страната Дейвид Пиърс свика пресконференция, на която заяви, че настояването от страна на гръцкия кабинет за приемането на закона ще бъде счетено като „неприятелско действие” от Атина към Вашингтон.

„Осъдените терористи и убийци трябва да излежават наказанията си в затвора, а не в сигурността на домовете си, заобиколени от своето семейство, приятели и сподвижници”, каза посланикът.

Той направи изявленията ти под паметната плоча, на която са изписани имената на членовете на дипломатическата мисия на САЩ в Гърция, които са станали жертви на терористични нападения. „Освобождаването от затвора на тези убийци поругава паметта на хората, които са убили и потъпква правата на семействата на жертвите”, допълни Пиърс.

По думите му посолството на САЩ е изпратило протестна нота до гръцкия министър на правосъдието още на 2 април, а миналата седмица външният министър Джон Кери е имал телефонен разговор с премиера Алексис Ципрас по същия въпрос.

В заключение посланикът предупреди, че освобождаването на Савас Ксирос от затвора ще доведе до промяна на отношението на САЩ към Гърция, включително и относно подкрепата в критичните преговори на Атина с нейните кредитори за решаването на финансовия проблем на страната.

Вероятността терористът Ксирос да бъде освободен предизвика реакция и от страна на посланика на Великобритания в Гърция Джон Китмър. Вчера той обяви, чрез профила си в Туитър, че в понеделник е поставил венец в памет на убития от „17-ти ноември” британски бригаден генерал Стивън Сондърс.  Той бе застрелян през 2000 в колата си на централния атински булевард Кифисиас.

В допълнение британския посланик публикува и коментара на посолството на САЩ от вчерашната пресконференция.

Проектозаконът бе гласуван от гръцкия парламент снощи въпреки реакциите и протестите за липса на кворум от страна на опозицията.

Категории: Политика тероризъм 17 ноември закон Савас Ксирос САЩ Джон Кери посланик Великобритания реакции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus