Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ключови министри не подкрепиха реформите на СИРИЗА

26 Февруари 2015 / 12:02:23  GRReporter
841 прочитания

Вчерашното маратонско заседание на парламентарната група на радикалната левица, продължило почти 12 часа имаше за цел да освободи натрупаното сред партийните депутати напрежение, което предизвика сред тях сключеното с кредиторите споразумение, пишат водещи гръцки медии.

То завършило с гласуване, на което депутатите е трябвало да кажат дали биха подкрепили споразумението с вота си в парламента или не. Според източници голямото мнозинство от представителите на СИРИЗА подкрепили споразумението, но поне петима от тях са гласували против, а броят на  въздържалите се бил доста по-голям. Твърди се, че сред тях са и двама членове на правителството – министърът на реорганизацията на продуктивността, енергетиката и околната среда Панайотис Лафазанис и заместник-министърът по въпросите на социалното осигуряване Димитрис Стратулис.

Според публикации по време на заседанието са се изказали 145 депутати, като десетки от тях са били особено критични към действията на кабинета, които са определили като отстъпление и компромис.

Панайотис Лафазанис обърнал внимание на ангажиментите, които Гърция поема според текста на документа. Според него начинът, по който са описани предоставя възможност на кредиторите на страната да притискат правителството. „В писмото има неща, които не напомнят с нищо нашия израз. Те са подобие на езика на кредиторите:, казал той. Други депутати заявили, че в списъка съществуват много „сиви и неясни неща”, а Костас Лапавицас представил мнението си относно несъответствията между споразумението и програмата на СИРИЗА и настоял, че ако тази разлика продължи да съществува следва да бъде потърсено мнението на гражданите.

От своя страна депутатите от най-лявото крило на СИРИЗА заявили, че споразумението не просто премахва социалната програма на СИРИЗА, но нарушава и взетото на партийния конгрес решение, според което анулирането на меморандумите е трябвало да бъде първото действие на правителството.

Със защитата на действията на кабинета се заел държавният министър Никос Папас, който посочил, че споразумението предоставя всички възможности за приложението на социалната програма.

По време на заседанието премиерът Алексис Ципрас поставил пред депутатите открито дилемата: „Искам да знам дали сте съгласни или сте против споразумението. Ако някой от вас няма да го подкрепи в парламента искам да го заяви тук днес”.

Гръцки анализатори коментират, че това негово изявление се отнася и за дискусията около начина, по който споразумението за удължението на договора по заема ще бъде внесено за гласуване в парламента. Според източници правителството обмисля включително варианти как да заобиколи изобщо обсъждането на документа в парламента.

Членове на вътрешнопартийната опозиция обаче отхвърлили напълно тази вероятност. Те подчертали, че от момента, в който споразумението е било сключено, то трябва да бъде внесено за гласуване в парламента, независимо от неговото съдържание и от това кой ще гласува „за” или „против” него.

В същото време Янис  Милиос - един от авторите на икономическата програма на СИРИЗА и отговорник за икономическата ѝ политика разкритикува споразумението с кредиторите в статия със заглавие: „Единствен изход е бягството напред!”, която публикува в личната си страница.

Заедно с други двама свои колеги, Милиос опровергава правителствените ликувания за „победа” на преговорите с кредиторите с особено остър език и определения. Той обвинява кабинета в „недостатъчна подготовка и финансовия министър Янис Варуфакис – в „противоречиви тактики”. Според Милиос правителството очевидно е отстъпило под натиска на кредиторите и това може да доведе до „реално поражение”.

Категории: Политика парламентарна група СИРИЗА гласуване споразумение с кредиторите критика Панайотис Лафазанис Янис Милиос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus