Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Министри оспорват продължаването на приватизациите

25 Февруари 2015 / 19:02:33  GRReporter
847 прочитания

Първото заседание на парламентарната група на управляващата партия СИРИЗА след постигането на споразумение за удължаването на спасителната програма за Гърция за още 4 месеца тече при затворени врати и пълна конфиденциалност. То се превърна в маратон, след като започна в 10:00 сутринта и според източници се очаква да продължи до 20:00.

Въпреки оскъдните и откъслечни информации, които с трудност излизат от затворените врати на заседанието депутатите от радикалната левица са сериозно обезпокоени от съдържанието на списъка с реформи, който бе одобрен от Eurogroup вчера и искат подробни обяснения за предвидените в него действия.

Документът така или иначе предизвика различни реакции сред членовете и депутатите на радикалната левица, като пръв сред противниците на споразумението бе политикът – ветеран и евродепутат Манолис Глезос. Както GRReporter информира читателите си, неговата позиция бе подкрепена от колежката му в Европейския парламент София Сакорафа, както и от Мария Болари, която не успя да влезе в новия гръцки парламент.

Основната критика е, че чрез новото споразумение с кредиторите СИРИЗА ще продължи да прилага меморандума по прикрит начин, като „прекръства месото на риба”, след като приема продължението на надзора от страна на „институциите” (известни доскоро като Тройка) и е поела ангажимента да се въздържа от едностранни действия.

Критиките идват предимно от най-лявото крило в СИРИЗА под формата на статии в електронната страница iskra.gr.

По-внимателен, но все пак остър в израза си е и депутатът Коста Лапавицас, който изрази съмненията си относно това доколко СИРИЗА ще може да изпълни социалната си програма след писмото с реформи на Янис Варуфакис до кредиторите.

Въпреки призива на Алексис Ципрас към депутатите да бъдат внимателни и да не дават информация за съдържанието на дискусията в залата гръцки медии съобщават,  че първите реакции днес са дошли от страна на министъра на реорганизацията на продуктивността, енергетиката и околната среда Панайотис Лафазанис. Той бил особено критичен по отношение на съдържанието на споразумението и в изказването си обърнал особено внимание на ангажимента за провеждане на приватизации.

По време на обръщението си Ципрас разказал на колегите си всички стъпки от първоначалните си пътувания в европейски столици до сключването на споразумението, като подчертал, че всички представители на партията трябва да бъдат внимателни, „за да можем и да управляваме, а не само да преговаряме”.

Относно списъка с реформите гръцкият премиер посочил, че кабинетът му е успял да отвоюва промени, които са основани на обявената в Солун през септември 2014 социална програма на СИРИЗА. Според Ципрас постиженията на новото гръцко правителство са: разделението между договора по заема от меморандума, измъкването на Гърция от меморандумите като рамка на политиката на бюджетни съкращения, междинното споразумение, чрез което е бил избегнат плана за налагане на икономически натиск и бърз край на правителството на левицата, премахването на задължението за придържане към високи първични излишъци и стабилността на банковата система.

Реакциите се очаква да продължат и по време на предстоящото тази вечер заседание на икономическия екип на кабинета, на което ще се обсъди „парещия” въпрос за приватизациите и други предвидени в списъка с реформите действия.

Заслужава да се отбележи, че Панайотис Лафазанис заяви по-рано днес, че правителството в Атина няма да проведе конкурса за приватизацията на компанията – оператор на електроразпределителната система в Гърция, въпреки че в одобрения вчера документ се посочва изрично, че то няма да прекъсне намиращите се вече в ход приватизации.

Веднага след тези изявления от Берлин започнаха предупреждения, че гръцкото правителство не може да реши едностранно да забави или прекъсне приватизациите. Говорителят на германското финансово министерство Мартин Йегер подчерта, че ако Атина възнамерява да забави някой от конкурсите „трябва да съгласува тези си действия в тясно сътрудничество с Тройката”.

Той посочи, че през последните седмици европейските партньори на Гърция са загубили в голяма степен доверието си към нея и допълни, че то трябва да се изгради в бъдеще.

В същото време Йегер избегна да коментира вероятността от сключване на трета програма за финансова помощ към Гърция. Според появилата се във вестник Рейнише Пост информация този потенциален трети финансов пакет ще е в размер на 20 милиарда евро.

Преди Йегер на липсата на доверие към Атина се позова и самият финансов министър на Германия Волфганг Шойбле. Той отбеляза, че се съмнява в състоятелността на ангажиментите за изпълнение на структурни реформи, които пое гръцкият кабинет.

„Въпросът сега е доколко можем да се доверим на уверенията на гръцкото правителство. В Германия съмненията не са малко и това трябва да бъде ясно”, заяви Шойбле и допълни, че решението на Eurogroup не е било взето лесно.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел приветства поставянето на „начална точка” на преговорите с новия гръцки кабинет, като подчерта, че пред Атина стоят много задачи, които трябва да бъдат изпълнени.

Категории: Политика СИРИЗА министри реформи парламентарна група реакции социална програма Германия кредитори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus