Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Извънредният данък върху високите доходи и пенсиите спъват преговорите с кредиторите

31 Юли 2015 / 10:07:17  GRReporter
857 прочитания

На премиерата на преговорите между представителите на кредиторите и гръцкото правителство вече са налични спорни точки. Представителката на МВФ в надзорния квартет Делия Велкулеску пристигна в Атина последна сред колегите си – вчера следобед – и днес започнаха консултациите на министерско ниво. GRReporter припомня, че институциите – кредитори на Гърция – вече са четири, след като към Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд се присъедини и Европейският механизъм за стабилност.

Първата среща започна в 10:00 тази сутрин с министрите на финансите Евклидис Цакалотос и на икономиката Йоргос Статакис. Поради нежеланието на Атина представителите на кредиторите да посещават министерствата, срещите се провеждат в зала на централен атински хотел, където те са отседнали.

Според гръцки медии, които цитират източници от министерството на финансите, един от спорните въпроси между двете страни е премахването на ставката от 8% на данък „солидарност” за доходите над 500 000 евро . Според тях аргументът на кредиторите е, че това може да предизвика укриване на данъци. От страна на правителството обаче посочват, че няма да отстъпят, тъй като „това е политическо решение, свързано с преразпределението на икономическите тежести сред населението в страната”.

Министрите на финансите Евклидис Цакалотос и на икономиката Йоргос Статакис пристигат за срещата си с представителите на кредиторите, фотоколаж: ethnos.gr

На днешната среща се очаква да бъдат обсъдени резултатите от консултациите между техническите екипи на двете страни през изтичащата седмица. Вчера представители на постоянното представителство на МВФ в Атина, което се ръководи от българката Ива Петрова, са посетили министерството на финансите, където са обсъдили с гръцките власти следните въпроси:

  1. Извънреден данък. Според гръцкото финансово министерство кредиторите настояват за единна данъчна ставка от 6 %  за доходите над 100 000 евро. Други източници посочват, че кредиторите са поискали конкретната ставка да бъде въведена за доходите над 50 000 евро.
  2. Пенсионна система. Кредиторите са поискали:

-          Незабавно гласуване, тоест още през август, на закон за премахване на ранното пенсиониране и определят приемането му като предварително изискване. От своя страна, гръцкото правителство иска да измести цялостната реформа на пенсионната система към октомври тази година.

-          Ускоряване на темпото на покачване на пенсионната възраст от 62 на 67 години. Например, то да се покачва с една година всяка изминала година вместо с 6 месеца на година, както се предвижда в предварителния план на правителството.

-          Ускоряване на срока за премахване на добавката ЕКАС за ниските пенсии. В постигнатото на 12 юли споразумение се предвижда първото намаление на добавката за 20 на сто от пенсионерите да се въведе през март 2016.

  1. Трудово законодателство. Според гръцкото финансово министерство вече текат преговорите, които целят приемане на нова рамка за колективните трудови договори до края на 2015. Кредиторите са категорични в изискването си да не се отмени никой от гласуваните вече закони, както и да бъдат приети закони за масови съкращения.
  2. Нова прогноза за ръста на БВП през 2015. Към момента всички предвиждат рецесия от порядъка на 3 %, поне за тази година, а бюджетът преминава към първични дефицити.
  3. Данъци в полза на трети лица. В споразумението от срещата на върха на ЕС се предвижда премахване на таксите в полза на трети лица, независещи от вноски, и рационализиране на таксите, зависещи от вноски.
  4. Издаване на лицензи за фирмите. От страна на правителството твърдят, че се разглежда създаване на междуведомствена комисия, която да се заеме с опростяването на процедурите за издаване на лицензите.
Категории: Политика представители на кредиторите надзорен квартет гръцко правителство преговори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus