Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Извънредна Eurogroup обсъжда 14 вида реформи

24 Февруари 2015 / 14:02:49  GRReporter
733 прочитания

Кредиторите на Гърция – Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд са одобрили предложения от гръцкото правителство списък с реформи, предаде германската информационна агенция DPA, цитирайки високопоставени европейски представители.

Според анализатори позитивният отзвук на гръцките предложения се отразява и от факта, че председателят на Eurogroup Йреун Дайселблум свика спешна теле-конференция, на която финансовите министри на страните – членки от Еврозоната ще ги обсъдят. Тя се очаква да започне в 15:00 часа.

По-рано Дайселблум бе посочил, че ще свика Eurogroup само ако трите институции – кредиторки одобрят гръцките предложения.

„Умерен оптимист съм, че стъпка по стъпка вървим към решение”, заяви от своя страна вицеканцлерът на Германия и лидер на Социалдемократическата партия Зигмар Габриел.

„Мога да си представя позитивен резултат на преговорите”, каза австрийският финансов министър Ханг Георг Шелинг.

Междувременно в медиите изтече съдържанието на списъка с реформи, който Атина е изпратила до институциите (както кабинетът нарича надзорната Тройка) в полунощ. Той е много по-различен от информацията, която правителствени източници разпространиха по-рано сред гръцките медии.

Според получения в Брюксел текст Атина се обвързва да не прекъсне извършените и задействани досега приватизации, да продължи реформата на осигурителната система и уверява, че планът ѝ за справянето с хуманитарната криза в страната няма да се отрази негативно на държавните финанси.

Гръцкото правителство се е ангажирало да проведе конкретни реформи в 14 отрасъла с цел да постигне ратифициране на 4-месечното удължение на спасителната програма.

Относно гръцките банки, в документа се посочва, че стабилността на банковата система ще се гарантира от фонда за финансова стабилност със сътрудничеството на Единния надзорен механизъм, Европейската централна банка и Европейската комисия. 

Категории: Политика Eurogroup телеконференция Гърция реформи кредитори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus