Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА изпрати социални мерки вместо структурни реформи в Брюксел

24 Февруари 2015 / 11:02:54  GRReporter
803 прочитания

Европейската комисия потвърди получаването на списъка с реформи от страна на гръцкото правителство. Малко след 09:30 нейният говорител Маргаритис Схинас съобщи, че документът е получен в Брюксел навреме.

Списъкът така и не бе представен по официален начин от кабинета в Атина. Според информации от страна на правителствени кръгове той включва:

-целия първи „стълб” на обявената миналия септември в Солун програма, който се състои от мерки за справянето с хуманитарната криза

-голяма част от предвиденото във втория „стълб” на програмата: уреждане на неизплатените данъчни задължения, уреждане на необслужваните банкови кредити и блокирането на търговете относно така нареченото „основно” жилище на длъжниците.

Предвидените в списъка на гръцкия кабинет реформи са:

-установяването на справедлива данъчна система

-борбата с укриването на данъци

-борбата с корупцията

-борбата с контрабандата, най-вече в пазарите на горива и цигари

-реорганизация на държавния сектор и намаляване на бюрокрацията

В документа се описват реформи в трудовото законодателство, които да засегнат основно колективните трудови договори и преговорите по сключването им.

В същото време не се посочват изобщо предложените от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие реформи, а само споразумението между премиера Алексис Ципрас и президента на ОИСР Анхел Гурия за структурните реформи, от които се нуждае Гърция.

В списъка не фигурира назначението на уволнените  държавни служители, тъй като те се очаква да бъдат включени в програмираните назначения, които са предвидени в държавния бюджет.

Според източници от Европейската комисия списъкът на гръцкото правителство е достатъчно изчерпателен като начална точка за успешния край на оценката на гръцката спасителна програма досега, както бе решено на петъчното заседание на Eurogroup. Особено окуражаващ според Брюксел е фактът, че Атина залага на борбата с корупцията и укриването на данъци.

Същите източници допълват, че Гърция ще трябва да предложи по-конкретизирани реформи преди края на април, както и че предвидените в списъка мерки трябва да започнат да се прилагат веднага.

Отговорът на Eurogroup се очаква по-късно днес, вероятно късно следобед, след провеждането на телеконферентното заседание. Ако съветът на финансовите министри одобри списъка ще бъде задействана незабавно процедурата по ратифицирането на 4-месечното удължение на спасителната програма от парламентите на страните – членки на Еврозоната.

Категории: Политика списък с реформи социални мерки укриване на данъци борба с корупцията Eurogroup
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus