Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Икономиката се срива, политическият елит отиде на почивка

03 Август 2015 / 16:08:48  GRReporter
1231 прочитания

Първата сесия на Атинската фондова борса след петседмичното прекъсване вследствие на налагането на капиталов контрол и затварянето на банките показа драматичното състояние на гръцката икономика. Голям брой искания за продажби на акции остават неизпълнени, а цените на банковите акции продължават да са на най-ниското допустимо ниво от -30 %.

Днешният развой беше очакван, като се има предвид, че отварянето на борсата бе отложено миналата седмица, именно поради страховете около акциите на четирите системни банки. Това обаче не попречи на гръцкия политически елит да започне лятна ваканция, начело със самия премиер на страната.

Още в събота Алексис Ципрас замина на семейна почивка със съпругата си Перистера Базиана и двете им деца за островчето Ерикуса в Йонийско море. Премиерската двойка пристигна на остров Корфу със самолет и след това с моторница към Ерикуса. Островът  е част от архипелага Диапонтийски (Отонски острови), към който принадлежат общо 11 на брой по-големи и малки острови. Обитаеми са само три от тях: Отони, Ерикуса и Матраки.

снимка: news4people.gr

До момента няма снимков материал от краткотрайната, както съобщават правителствени източници, ваканция на Алексис Ципрас. Според източници той поискал от местните власти да не му предоставят полицейска охрана.

За разлика от премиера, министърът на вътрешните работи Никос Вуцис създаде доста работа на фотографите, и то още на 25 юли. Той и съпругата му бяха „заловени” от обективите да се наслаждават на морето в луксозен крайморски хотел в Сунио – най-крайната точка на континенталната част на Гърция с гледка към впечатляващия храм на Посейдон.

Според гръцкото електронно издание protothema.gr цените на стаите в конкретния хотел се движат между 165 и 470 евро за нощувка и „вероятно надхвърлят това, което бившият финансов министър Янис Варуфакис е имал предвид, когато веднага след изборите обяви, че гърците трябва да водят скромен начин на живот”.

Вуцис и съпругата му Ангелики Папазоглу, която е негова сътрудничка в министерството, се качили в стаята за малко и веднага след това се насочили към плажа. Служителите на хотела се погрижили да им покажат отрано по-краткия път към специално отделеното за клиентите на хотела пространство на плажа. Двойката заминала обратно за Атина на следващия ден.

Изданието коментира, че примера на министъра на вътрешните работи за кратка ваканция недалеч от Атина се готвят да последват много негови колеги в правителството, СИРИЗА и парламента.

В същото време бившите министри и настоящи депутати от Нова демокрация Олга Кефалояни и Кириакос Мицотакис заминаха за по-дълга ваканция на гръцките острови.

Бившият министър на туризма Олга Кефалояни бе засечена да се разхожда в колоритните улички на космополитния остров Миконос. Вечерната ѝ разходка включвала покупки и питие в компанията на приятели. Кефалояни се намира на острова със съпруга си от няколко дни, както показва придобитият вече тен.

Нейният колега от Нова демокрация и бивш министър на административната реформа Кириакос Мицотакис е известен почитател на динамичните спортове. Фотографският обектив го откри на моторница на остров Тинос, където почива с трите си деца.

От protothema.gr коментират, че не е ясно дали Мицотакис е съчетал ваканцията си и с поклонение в храма на Богородица „за да се помоли за нормализирането на гръцкия политически живот и бързото и безаварийно излизане на гръцкия народ от тежката криза”. 

Категории: Политика гръцки политически елит ваканция срив на борсата Алексис Ципрас Никос Вуцис Олга Кефалояни Кириакос Мицотакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus