Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Атинската борса отвори, очаква се “черен понеделник”

03 Август 2015 / 09:08:58  GRReporter
1219 прочитания

На днешното си заседание гръцката Комисия за ценни книжа взе решение Атинската фондова борса да отвори след петседмичната пауза, последвала налагането на капиталов контрол в страната.

Веднага след началото на днешната сесия варантите (warrants) на банките се сринаха с 50 %. Към момента общият срив е около 22 %.

20 минути след началото акциите на Националната банка на Гърция бележат limit down (-30%) с цена 0,840 евро. Подобна е ситуацията с акциите и на останалите три системни банки. Акциите на банка Пиреос бележат спад от -30% и са на стойност 0,280 евро, тези на Eurobank са се сринали с -29,86% до 0,101 евро, а загубите за  Alpha Bank са от порядъка на -29,81% с цена на акция 0,226 евро.

В същото време интересът на инвеститорите, особено на гръцките, е повече от слаб. Стотици хедж фондове се опитват да продадат гръцките акции, които притежават, докато гръцките инвеститори се намират в патова ситуация. Те не могат да сключват сделки, ако нямат парични резерви в борсови компании (смята се, че те не са повече от 70 милиона евро) или ако не внесат пари в брой в новите сметки (new money), които бяха открити в банките. 

Три часа след началото на днешната сесия загубите на основния индекс на атинската борса спаднаха до 18% и 655 пункта след първоначалните 22,8 %. Обемът на сделките, които се сключват е малък достига едва до 25 милиона евро. 

В изявления за агенция Bloomberg управляващият директор на Атинската борса Сократис Лазаридис посочи: „Никой не очакваше, че днешната ситуация на борсата ще бъде добра. Трудно е да се отговори дали правилата са справедливи спрямо гръцките инвеститори в резултат на капиталовия контрол”. Той допълни, че в сметките на гръцките инвеститори в борсовите компании са налични около 165 милиона евро, с които могат да се купуват акции. В отговор на въпрос дали съществува опасност много компании да напуснат Атинската борса (delisting) Лазаридис изрази надеждата си, че това няма да се случи и отбеляза, че затварянето на борсата е сериозен недостатък. Неговата прогноза за края на днешната сесия бе, че едва ли някоя категория акции ще отбележи положителен скок.

Последното заседание на атинската борса на 26 юни приключи при 798 пункта и покачване от 2 % в очакване на постигането на споразумение между Атина и кредиторите през същия ден. Очакванията дори бяха, че ще последва седмица на възход с цел покачването на индекса до 900 пункта.

Вследствие на решението на гръцкото правителство да напусне масата на преговорите бе наложен капиталов контрол и банките бяха затворени на 29 юни. Ден по-късно борсата затвори, понеже капиталовият пазар беше невъзможен.

Очаквайте подробности.  

Категории: ИкономикаПазари Атинска фондова борса капиталов контрол черен понеделник
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus