Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

И красивата съпруга на Янис Варуфакис укривала данъци

29 Март 2015 / 11:03:18  GRReporter
2379 прочитания

Вестник „Прото тема” публикува разкрития за луксозните жилища в Плака и на остров Егина, принадлежащи на съпругата на финансовия министър Янис Варуфакис – Данаи Страту.

Според публикацията, луксозната идилична вила на Егина, както и апартаментът в Плака са давани под наем за краткосрочни ваканции на туристи, без обаче да имат необходимите документи за това.  Както твърди вестникът, госпожа Страту и нейната майка Елени Потага (също прочута художничка), които са собственици на  имотите, е трябвало да имат разрешение от Гръцката туристическа организация ЕОТ. То е изисквано от закона, за да могат да ги отдават под наем, да декларират евентуалните приходи и те да бъдат обложени с данък. Глобата за това нарушение е 50 000 евро. Припомня се, че процедурата по получаването на това разрешение не е нито скъпа, нито изисква много време. Според вестник Daily Mail, островната вила е отдавана под наем за 5000 евро седмично.

Двойката в жилището в Плака

От „Прото тема” са потърсили за коментар Варуфакис, за да може да обясни защо семейството не се е погрижило да получи разрешение от туристическата организация. Министърът  обаче завява за вестника, че няма нищо общо нито с къщата на Егина, нито с жилището в Плака. Собственици на островната вила са Данаи Страту и бившият й съпруг Гиоргос Момфератос, кандидат за евродепутат от Нова демокрация. Неокласическият апартамент под Акропола принадлежи на тъщата му Елени Потага. Според сътрудник на министъра, той дори е плащал наем на тъща си за жилището в Плака. Следващата седмица Варуфакис ще се изнесе от него и ще се пренесе на площад Мавили.

„Тези имоти не са моя лична собственост, нито са изцяло собственост на съпругата ми, затова не нося отговорност за тях”, твърди Янис Варуфакис.

Вестникът е открил реклама на жилището в Плака и на вилата на Егина на интернет платформата Airbnb. Там има коментар на потребителя Хоакин, който пише:

„Прекарахме 12 прекрасни нощи на Егина. Данаи ни посрещна на пристанището със съпруга си. [...]”.

Този коментар доказва, че Варуфакис е знаел за отдаването под наем на имота.

Профилът на Данаи Страту в Airbnb

 

Коментарът на Хоакин

Близък сътрудник на министъра подчертава във вестника, че вилата действително  е била давана под наем миналата година, но „приходите са декларирани, няма проблем, единствено няма знака на Гръцката туристическа организация”. Причината, поради която не е издадено разрешението, според приближени на министъра, е, че съпругата му и съсобствениците на имотите не са искали да променят предназначението им.

Очевидно Варуфакис има предвид, че приходите ще бъдат декларирани. Не може някой да декларира приходи за 2014, преди да е издадена официалната данъчна декларация  и преди системата TAXIS да започне да приема декларациите.

Вилата на Егина

Трябва да се отбележи и че съпругата на финансовия министър  има профили в известни страници за отдаване на имоти под наем, на които е качила снимки от вътрешността на имотите, както и информация за обзавеждането и уредите.

Например, за жилището в Плака, 175 кв.м., под Акропола, самата тя казва, че „това е жилище на човек на изкуството, което се намира в най-старата и най-живописната част на Атина, на един дъх разстояние от метрото и срещу Новия музей на Акропола”.

Имотът разполага с  3 спални, 3 бани, голяма кухня, антрето и дневната са украсени със произведения на Данаи Страту, обзаведено е с антикварни мебели. Цената за наемането му е 174 долара на нощ.

Вилата на Егина, която се намира в областта Пагони, се отдава за 650 долара дневно. Състои се от 7 спални, голяма дневна и голяма кухня. И тук има произведения на Данаи Страту. Самата тя предупреждава: „Ако ви харесват, насладете им се от разстояние, ако не ви харесват – игнорирайте ги. И в двата случая – не ги докосвайте”. Описанието на дома е доста подробно – дават се указания дори къде са кърпите и как работи миялната машина.

 

 

Категории: Янис Варуфакис Данаи Страту имоти вила апартамент Плака Егина наем
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus