Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Гръцкият парламент избира президент на страната

17 Декември 2014 / 19:12:34  GRReporter
1258 прочитания

Днес в 19.00 ч. гръцкият парламент започна процедурата по избор на президент на републиката. Преди минути приключи първото гласуване в пленарната зала. Присъстват 295 депутати, петима отсъстват. Депутатите гласуваха поименно дали подкрепят или не кандидата за президент Ставрос Димас, бивш еврокомисар, издигнат от управляващите. Председателстващ заседанието е Йорданис Дзамдзис, депутат от Нова демокрация.

Резултатите от първото гласуване са следните: „за“ гласуваха 160 депутати, „против“ – 135.

Както е известно, за да бъде избран за държавен глава Ставрос Димас трябва да получи 180 гласа в 300-местния гръцки парламент. Ако обаче управляващите не успеят да съберат нужния брой гласове, и техният кандидат не бъде избран, най-вероятният сценарий е да последват предсрочни избори още през февруари.

Както става ясно, засега кандидатът на управляващата коалиция не успява да събере нужния брой гласове, за да бъде избран.

Веднага след края на първото гласуване председателят на парламента Евангелос Меймаракис съобщи деня и часа, в който ще се проведе второто гласуване – в сряда, 23 декември, от 12.00 ч.

След оповестяването на резултатите премиерът Андонис Самарас изрази своя оптимизъм, че в крайна сметка президент на страната ще бъде избран. По-конкретно министър-председателят заяви:

«Днес бе проведено първото от трите гласувания за избор на президент на републиката. Пред нас има още две. Надявам се, че президент на страната ще бъде избран. Обстоятелствата са трудни за страната и съм сигурен, че депутатите осъзнават, че тя не бива да бъде въвличана в перипетии. Искам също така да поздравя онези депутати, които преодоляха съмненията си, и още от първия път гласуваха за г-н Ставрос Димас».

Самият Ставрос Димас заяви пред журналисти, че ще даде изявление едва след третото гласуване, което е предвидено за 29 декември.

Вицепремиерът и депутат от ПАСОК Евангелос Венизелос призова за консенсус по въпроса с избирането на президент на страната. Според него надеждите за това остават до 29 декември. Венизелос подчерта още веднъж, че според партията му предсрочните избори биха били вредни за Гърция.

Опозиционният лидер Алексис Ципрас коментира на свой ред резултата от гласуването за президент на страната. Според него той е показал възможност за спасение на Гърция и нейния народ, визирайки евентуалните предсрочни избори.

 

 

 

 

 

Категории: гръцки парламент президент избори Ставрос Димас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus