Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ставрос Димас е кандидатът за президент на Гърция

09 Декември 2014 / 14:12:01  GRReporter
1242 прочитания

Кандидатурата на бившия гръцки еврокомисар обяви премиерът Андонис Самарас малко след срещата си със Ставрос Димас в правителствената резиденция Максиму.

„Той несъмнено е една личност, която обединява, вдъхва доверие и уважение”, заяви гръцкият премиер и допълни, че Димас е човек, ценен както сред гръцкото общество, така и в чужбина.

„Избрахме най-добрия кандидат. С него страната ще е готова да премине към следващия ден от всяка гледна точка”, подчерта Самарас.

Той изрази увереността си, че парламентът ще излъчи Димас за президент и така „облаците ще се разчистят и страната ще е готова да премине в епохата след меморандума”. Гръцкият премиер коментира и решението си да ускори провеждането на президентските избори, като посочи, че причината за това е било желанието да сложи край на несигурността и да възстанови напълно политическата стабилност.

„Напоследък президентските избори се превърнаха в предлог за изнудване с цел да се поведат предсрочни избори. По този начин и въпреки че междувременно бяха стабилизирали икономиката и най-после бяхме влезли във фаза на възстановяване на икономическия ръст, за пореден път се появиха облаците на политическата нестабилност в Гърция и на политическата несигурност относно Гърция в чужбина”.

Според Андонис Самарас вчерашното решение на финансовите министри от еврозоната за техническо удължаване на спасителната програма с два месеца е показателно затова, че „и в Европа осъзнават, че Гърция ще премине в следващата епоха”.

Правителственият кандидат за президент на Гърция Ставрос Димас е роден през 1941 в Кления, област Коринт. Завършил е право в Атинския университет и политология и икономика в Лондон и Ню Йорк.

В периода 1968 – 1975 работи в нюйоркската фондова борса, а по-късно като високопоставен служител  в Международната банка на ООН с основен предмет на работа инвестициите в Близкия Изток и Африка.

През 1975 Димас става заместник-управител на Гръцката банка за индустриално развитие, като същевременно е член на преговорната група за приемането на Гърция в Европейската икономическа общност.

През 1977 е избран за евродепутат от Нова демокрация. От 1981 до 1986 е редовен член на представителството на гръцкия парламент в Съвета на Европа.

От октомври 1985 до юни 1989 Ставрос Димас е парламентарен представител на Нова демокрация. В следващите години заема различни министерски постове.

През март 2004 е назначен за гръцки еврокомисар по въпросите на заетостта и социалната политика, а от ноември същата година е еврокомисар за околната среда.

От юли 2010 Ставрос Димас е избран за заместник-председател на Нова демокрация. Той бе министър на външните работи в преходното правителство на Лукас Пападимос от ноември 2011 до май 2012.

Категории: Политика президентски избори кандидат Ставрос Димас Андонис Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus