Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гладна стачка заплашва живота на заподозрян в тероризъм

02 Декември 2014 / 18:12:05  Анастасия Балездрова
873 прочитания

Никос Романос, който се прочу с участието си в опита за въоръжен обир на клона на Националната банка на Гърция в градчето Велвендо до Козани през февруари 2013 започна гладна стачка преди 23 дни в знак на протест срещу отказа да му бъдат отпуснати отпуски, за да може да посещава лекциите в университета. Той даде изпити и бе приет в университета миналото лято от затвора в Коридалос, където излежава присъдата си.

Романос и тримата му съучастници бяха обвинени в участие в терористичната групировка „Конспирация на огнените ядра”. Но въпреки че самият той придава политически характер на деянието, съдът осъди четиримата за криминално деяние, а не за тероризъм.

От няколко дни Никос Романос се намира под охрана в атинската болница „Георгиос Гениматас”, поради влошаването на здравословното му състояние. Лекарите в болницата изразиха негодуванието си от повишеното полицейско присъствие и призоваха министерството на правосъдието да удовлетвори неговото искане. В същото време обаче и до този момент болницата не е издала официално становище за състоянието на Романос.

В събота се проведе шествие в негова подкрепа до болницата. В определен момент той се появи на прозореца и приветства участниците в протеста.

Днес родителите му и членове на леви партии и движения организираха пресконференция по случая. В рамките й лекарката Лина Вергопулу посочи, че животът на Романос е в опасност, тъй като 23 дни след началото на гладната стачка той е загубил 10 на сто от теглото си. Тя заяви, че Романос е заплашен от опасни и смъртоносни сърдечни аритмии и бъбречна и мозъчна недостатъчност, но отказа да опише състоянието му. По думите й обаче „духът на Никос Романос е на висота и той е решен да продължи гладната стачка до край”, без да му бъде вливана гликоза и други течни съставки, каквато е практиката при провеждането на гладна стачка.

Във връзка с вероятността той да бъде подложен на принудително хранене, Вергопулу заяви, че той категорично ще се противопостави на това. „Насилственото хранене е изтезание, обявено за такова с приетата през 1975 Декларация от Токио. Лекарите, които участват или дават напътствия за това как да бъде извършено или следят процедурата от позицията на наблюдатели са съучастници в изтезание”, подчерта тя.

В изказването си бащата на Никос, Георгиос Романос също подчерта, че животът на детето му се намира в голяма опасност и допълни, че ако гладната стачка завърши по най-трагичния начин, отговорността за това ще тегне над гръцкия правосъден министър Хараламбос Атанасиу.

Според преподавателката по криминология в Париж Анастасия Цукала министърът съвсем целенасочено е изчакал реакциите на различни партии и организации в подкрепа на Никос Романос преди да направи изявлението, че ще бъде разгледана вероятността той да може да се обучава дистанцирано чрез видео- конферентни лекции. Тя все пак се обяви срещу това решение на въпроса, като посочи: „Идеята за предоставянето на отпуски от затвора имат една цел – да не се прекъсне връзката между затворниците и обществото, да не се превърнат те в диваци”. По думите й, когато са създали закона, по силата на който се дават отпуските, законодателите са взели предвид риска от това затворникът да се възползва от тях не по предназначение. „От момента, в който законът предоставя това право на затворниците, те трябва да го получават”, заяви категорично тя и обвини министъра, че „пренася логиката на затворите с най-висока степен на охрана в тези, където тя е по-ниска. Именно затова предложението на министъра е опасно”.

В пресконференцията участваха представители на различни партии и организации, които изразиха подкрепата си към Никос Романос и неговите съратници Янис Михаилидис и Андреас – Димитрис Бурзукос, които също започнаха гладна стачка преди няколко дни в знак на подкрепа към неговото искане. Заслужава да се отбележи, че лекарката Лина Вергопулу, която Романос сам е избрал за лицето, което следи състоянието му, е майка на Бурзукос.

Сред присъстващите бяха и няколко депутати от СИРИЗА, сред които Зои Констандопулу и Тасос Куракис. С писмени обръщения в подкрепа на искането на Романос се обявиха партиите ПАСОК, Комунистическата партия на Гърция, То потами (Реката – б.а.), както и министърът на образованието Андреас Ловердос.

В късните следобедни часове във вторник се провежда поредният кръг от протестни акции и шествие в подкрепа към Никос Романос в Атина и други гръцки градове. Акциите се очаква да продължат и през следващите дни в очакване на окончателното решение на съдебния съвет относно затворническите отпуски.

Категории: Криминална хроника Никос Романос гладна стачка опит за въоръжен обир Конспирация на огнените ядра Алексис Григоропулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus