Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Гръцката полиция разчиства имигранти на границата с Македония

09 Декември 2015 / 10:12:59  GRReporter
814 прочитания

От сутринта в региона на село Идомени на гръцко-македонската граница тече полицейска акция за отстраняването на намиращите се там незаконни имигранти, които не могат да преминат границата, за да заминат към западна Европа.

Според гръцки медии до момента акцията протича спокойно. На мярката са се противопоставили само петима имигранти, които са били задържани от полицията.

Общо 1200 имигранти ще бъдат транспортирани до Атина с автобуси. Очаква се те да бъдат настанени в спортната зала в квартал Палео Фалиро. Според намиращи се на място журналисти първите автобуси вече са потеглили.

Акцията за освобождаването на железопътната линия, която имигрантите блокираха от около 20 дни започна в 08:00 тази сутрин. Регионът е отцепен в радиус от три километра, а отстраняването на имигрантите се извършва от 400 членове на отрядите за борба с масовите безредици.

По-рано те са отстранили от региона и намиращите се там журналисти, телевизионни екипи и фоторепортери. Журналисти от Солун съобщават, че двама журналисти и един фоторепортер са били задържани в 06:30 и изпратени в полицейския участък в село Евзони, за да не отразят акцията по отстраняването на имигрантите. Медийни представители коментират събитията като опит на лявото правителство да заглуши свободата на словото.

снимки: AP Photo/Giannis Papanikos

Във вчерашните си изявления по телевизия Skai гръцкият министър по миграцията Янис Музалас заяви, че „въпросът ще приключи през следващите дни” и беше категоричен, че властите искат „да избегнат кръвопролитието”.

Според източници железопътната линия вече е била освободена и първата товарна влакова композиция се очаква да премине границата в 11:00 часа.

Блокирането на железопътната линия предизвика сериозни проблеми на гръцките компании, които изнасят продукцията си към западна Европа с този вид транспорт. В същото време според вестник „Катимерини” първата голяма международна компания, която избра пристанището в Пирея за вход на своите продукти към Европа – Hewlett Packard вече е отхвърлила маршрута Пирея – Идомени. Компанията вече използвала словенското пристанище Коплер и това вече струвало на Гърция сериозни финансови загуби.

снимки: AP Photo/Giannis Papanikos

Според главния секретар на министерството на транспорта Пети Перка правителството се е забавило с акцията за отстраняването на имигрантите от Идомени с цел да подсигури, че тя няма да доведе до сериозни сблъсъци.

В същото време кметът на Атина Георгиос Каминис заяви, че е изключително притеснен за това какво ще се случи с имигрантите, които се очаква да пристигнат в гръцката столица до края на деня. 

Междувременно на пристанището в Пирея пристигнаха други 1030 бежанци и имигранти от островите Лесбос и Хиос, а притокът на нови вълни не спира. Само през първите шест дни на декември на гръцките острови са пристигнали 20 325 бежанци и имигранти. За сравнение общият брой на пристигналите през месец май тази година е бил 18 444 души. Вълните от желаещи да пристигнат в Европа не спират въпреки морските трагедии като вчерашната край Фармакониси, където се удавиха 12 души, сред които шест деца и бяха спасени осем пълнолетни афганистанци.

Според министъра за миграцията Музалас имигрантите могат да изберат между три възможности: да подадат молби за предоставяне на убежище, да се завърнат доброволно в страните си или да понесат последствията от прилагането на закона. Той гласи, че всички имигранти, чиито удостоверения, които отлагат с 6 месеца екстрадирането са изтекли трябва да бъдат връщани принудително. По думите на министъра около 300 от имигрантите, които се намираха до днес в региона на Идомени са изразили желание да се върнат в страните си доброволно.

снимка: AP Photo/Giannis Papanikos

Паралелно с това гръцката полиция вече предприе действия, които целят да възпрепятстват нямащите право да преминат гръцко – македонската граница да стигнат до Идомени. Полицейски отряди провеждат проверки в междуградските и частни автобуси, за да открият имигранти, както на местата, откъдето те потеглят, така и по време на пътуването. Вестникът се позовава на източници от министерството за защита на гражданите, според които по маршрута от Атина до Идомени са поставени шест пътни патрула. 

Четири часа след началото на полицейската акция в Идомени железопътната линия бе освободена. Според гръцките държавни железници TRAINOSE един пътнически влак ще превози определен брой имигранти към Солун, а два локомотива вече се движат към Македония, за да превозят към вътрешността на Гърция блокирани търговски вагони.

По време на акцията са били задържани общо десет имигранти, които са се противопоставили на властите. Общо към Атина са заминали 14 автобуса, които превозват 1200 имигранти. От региона на Идомени са отстранени и членовете на неправителствени организации.

Категории: Новини имигранти границата между Гърция и Македония полицейска акция отряди за борба с масовите безредици железопътна линия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus