Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката полиция разби престъпна мрежа на български телефонни измамници

26 Януари 2016 / 17:01:59  GRReporter
1055 прочитания

През втората половина на 2015 в цялата страна са регистрирани множество случаи на телефонни измами на възрастни хора, при които неизвестни лица се опитват да откраднат от тях пари следвайки определена схема.

През конкретния период са задържани 15 души, 12 българи и трима гърци, като междувременно са идентифицирани други 13 българи и един кипърец с българско гражданство, срещу които са образувани досъдебни производства.

Извършителите, явно предварително информирани за семейното положение на евентуалните си жертви, им звънят преструвайки се понякога на лекари, друг път на адвокати или полицаи, и твърдят, че техен близък роднина, обикновено детето им, е предизвикало пътно произшествие, в резултат на което тежко е ранен или загинал човек, най-често малко дете.

Освен това те твърдят, че за да се избегне задържането на близкия и да бъде освободен от бъдещи наказателни последствия, трябва да бъде платена крупна парична сума, чийто размер е различен при всеки отделен случай, в зависимост от степента на възприемчивост и доверчивост на жертвата.

За да бъдат по-убедителни, в телефонния разговор се намесват други техни съучастници, преструвайки се на близкия роднина, и молят за помощ плачейки, като по този начин упражняват огромен психологически натиск върху жертвите.  

След като жертвите бъдат убедени, измамниците се появяват в дома им, за да вземат парите, или определят среща на посочено от тях място и време близо до дома на потърпевшите.

За предотвратяване на подобни случаи гръцката полиция препоръчва на гражданите следното:

Да са особенопредпазливи, когато непознати се опитват да ги убедят по телефона да им дадат пари, под предлог, че техен близък е предизвикал катастрофа.

Дасе свържат по телефона с въпросния близък роднина, за да установят дали е истина това, което им казват. Разговорът да се извърши веднага, по възможност от друг телефонен апарат, за да се избегне вероятността линията да е все още отворена от измамниците, които не са прекратили предишното обаждане.

Да държат винаги под ръка телефоните на службите, на които трябва да се обадят в случай на нужда (полиция, пожарна, бърза помощ, близки роднини и др).

Да не се поддават на увещания за срещи.

В никакъв случай да не вярват на лъжите, дори и да говорят с човек, даден им от измамниците по време на телефонния разговор, който се преструва на техен близък.

В никакъв случай да не показват, че смятат да дадат пари.

Да информират хората от своето близко и по-широко обкръжение, роднинско, приятелско и социално, и особено други възрастни хора, за тази престъпна дейност и да ги посъветват какво да правят, за да се избегне възможността да станат жертва на измамниците.

Да се опитат да запомнят чертите на извършителите, ако влязат в конакт с тях, както и евентуално данните на превозните средства, с които се придвижват (номер, марка, цвят на автомобила и др.), за да подпомогнат работата на органите на реда.

От полицията искат също така гражданите да я информират незабавно за всеки подобен случай, в който разбират за такива престъпни действия.

Гражданите могат да се обръщат към властите в полицейския участък на своя район, а за незабавна намеса на полицията могат да звънят на спешния телефон 100, или да изпратят безплатен sms на същия номер.

На сайта на гръцката полиция (www.hellenicpolice.gr), в раздела «Справочник за гражданите/Полезни съвети» се дават и по-конкретни съвети за безопасност с цел избягване на измамите на възрастни хора.

 

 

 

 

Категории: телефонни измамници възрастни хора гръцка полиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus