Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката опозиция е унищожена, тя не съществува

30 Юни 2015 / 13:06:25  GRReporter
1260 прочитания

Европейското бъдеще на Гърция събира хиляди граждани по площадите на големите гръцки градове. Тези демонстрации се подкрепят и от елита на страната - университетски преподаватели, финансови анализатори, журналисти, лекари, бизнесмени. Преди дни екипът на GRReporter ви срещна с президента на гръцката фондация за европейска и отбранителна политика ЕЛИАМЕП Лукас Цукалис. Днес ви предлагаме импровизирания ни разговор с Леньо Миривили, проведен на площад Синтагма по време на една от проевропейските демонстрации. Леньо Миривили е преподавател в Егейския университет в Митилини, активист в най-големите световни екологични организации и кандидат-депутат с листата на Драси през 2012.

Защо е важно за Гърция да остане в Европа?

Защото бъдещето на Гърция е в Европа. Няма нещо, което бихме могли да си представим за бъдещето на Гърция извън Европа. Излизането на Гърция от Европа е извън фантазията ни, не можем да си го представим.Европа е нашият дом, там, където принадлежим. Европа е допринесла много за тази страна, разбира се, имало е и грешки, можем да я критикуваме за много неща. Но така изведнъж да се окажем извън Европа, ще е трагично. И то най-вече за най-бедните, но също и за всички нас, които имаме някакви мечти. Само в една европейска среда тези мечти могат да станат реалност. Става дума за принципите на равенството, на екологията, на едно устойчиво икономическо развитие, което няма да влошава различията в материалното състояние на хората. Европа върви напред и ние трябва да сме в нея, за да се променяме към по-добро, а не изведнъж да останем извън нея.

Осъзнават ли хората, че оставането в Европа означава и задължения?

Мисля, че повечето от нас, които излизаме по площадите тези дни го разбираме. И сме готови да поемем и отговорност. Наистина, има една част от гърците, които не го разбират. Но техният процент не е повече от 30 на сто. Голямото мнозинство гърци разбират, че и ние сме отговорни за това, което става в нашата страна. И само с една сериозна позиция можем да излезем от положението, в което се намираме.

Можем ли да кажем, че в момента се ражда един нов реформаторски блок?

Това трябва да стане, надявам се да стане. Защото ако не стане, единствената възможност след СИРИЗА ще е много по-лошои недемократично положение. Много хора излизат по площадите тези дни, защото Европа означава и гарант на демокрацията в Гърция. И понеже опозицията е напълно унищожена, тя на практика не съществува. Много от нас се страхуват какво ще се случи, ако пдане това правителство. Европа ни предпазва от този страх. Много е важно, че толкова много хора идват на проевропейските демонстрации. Ако забелязвате на нашите демонстрации, за разлика от проправителствените, няма плакати, няма лозунги. Всички искаме да покажем, че сме единни около единственото ни искане: Да останем в Европа. Т.е. хората имат желание да оставят настрани различията си и да се опита да се обедини около това толкова важно нещо. И това ми дава надеждата, че нашите демонстрации ще доведат и до нещо по-съдържателно в реформаторското пространство.

Екип на GRReporter Мария Спасова, Василис Вафидис

Категории: събития в Гърция оставаме в Европа СИРИЗА опозиция демокрация в опасност демонстрация на Синтагма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus