Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците осъзнаха цената на оставането в Еврозоната

23 Юни 2015 / 13:06:11  GRReporter
1086 прочитания

Над 30 000 атиняни отидоха вчера на централния площад Синтагма, за да покажат с присъствието си, че мястото на Гърция е в Европа и еврозоната. Бизнесмени, журналисти, финансисти, учени, политолози, лекари, студенти, млади и стари, мъже и жени в добро настроение и усмихнати казаха едно мощно “Оставаме в Европа”. Сред присъстващите срещнахме и Лукас Цукалис, президент на Гръцката фондация за европейска и отбранителна политика ЕЛИАМЕП.
-Защо сте тук на демонстрацията “Оставаме в Европа”?
-Защото искам да подчертая, че Гърция трябва да остане в еврозоната и в Европа.  Това е мястото на страната. Защото някои го поставят на съмнение, ние трябва да го подчертаем.
-Имайки предвид тази демонстрация, може ли да кажем, че в Гърция се ражда нов Реформаторски блок?
-Това, което можем да кажем е, че голямото мнозинство гърци е за оставането в еврозоната и в Европа. Но повечето от тях никога не ходят на демонстрации. Сега и градската средна класа излезе да демонстрира.
-Оставането в Еврозоната изисква реформи. Това разбират ли го гърците?
-Може би не всички разбират какво означава това и това не е случайно. Ако видите социологическите проучвания, повечето хора заявяват, че искат да останат в еврозоната, дори и цената за това да е значителна. Т.е. разбират съзнателно какво означава това.
Екип на GRReporter: Мария Спасова, Василис Вафидис

Категории: Оставаме в Европа демонстрацияГърция криза преговори с кредиторите еврозона Лукас Цукалис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus