Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция реагира на германското “не”

19 Февруари 2015 / 20:02:30  GRReporter
1118 прочитания

След първоначалния шок от отказа на Германия да обсъжда искането на Гърция за удължаване на спасителната програма със 6 месеца, гръцкото правителство се взе в ръце. По искане на гръцката страна днес премиера Алексис Ципрас разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел. Няма подробности за същността на разговора освен това, че е бил позитивен и по посока да се намери взаимно приемливо решение. Разговорът е траял 50 минути заедно с превода.
    Уверен, че на утрешното заседание на Eurogroup ще се стигне до съгласие, се оказа и вицепремиерът Янис Драгасакис. Според него Атина е изпратила конкретно искане и до момента няма конкретно възражение срещу това искане. “Има сили, които искат да видят Гърция на колене и да й наложат волята си”, каза Драгасакис, но подчерта, че противоречието не е между Гърция и Германия. В заключение припомни, че правителството на Алексис Ципрас има ясна подкрепа от народа и няма да го подведе.
    Гърците нямат основание да се притесняват за влоговете си в гръцки банки, увери управителят на Банката на Гърция Янис Стурнарас. В момента влоговете в местни банки са около 140 милиарда евро. Запитан от журналисти дали ще има проблем с АТМ машините в случай на невъзможност за постигане на споразумение с Eurogroup утре, той отговори, че всико е под контрол и Банката на Гърция е гарантът.

 

Категории: Алексис Ципрас Ангела Меркел спасителна програма гръцки банки изтичане на капитали гръцки дълг Eurogroup
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus