Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Франкфурт иска ограничаване на движението на капиталите в Гърция

19 Февруари 2015 / 11:02:16  GRReporter
1176 прочитания

“Бордът на директорите на Европейската централна банка и нейният надзорен механизъм биха се чувствали по-спокойно, ако има контрол върху изтичането на капитали от гръцките банки, за да се предотврати дестабилизирането им”, пише германският всекидневник “Франкфурт Алгемайне Цайтунг”, като се позовава на източник от финансовата институция във Франкфурт. Припомняме, че сумата, която ще бъде разрешена за теглене от физически лица ще бъде 300 евро на седмица, каквато беше и в случая на Кипър.
    По информация на гръцкия всекидневник “Катимерини” от декември 2014 до средата на февруари 2015 от гръцките банки са изтеглени 20 милиарда евро влогове. Вчера Борда на директорите на Европейската централна банка удължи с две седмици финансирането на гръцките банки по механизма Emergency Liquidity Assistance и увеличи сумата на осигуряваната ликвидност с 3,3 милиарда евро. Сума, доста по-малка от исканата от Банката на Гърция.
    От различни източници става ясно, че вчерашното заседание във Франкфурт е било бурно, бордът на директорите е бил доста разиденен в мнението си. Така например президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман открито е бил против увеличаването на сумата за ликвидност на гръцките банки.
    Припомняме, че преди дни Бундесбанк открито предупреди гръцките банки да не закупуват държавни облигации с парите, осигурени им от Emergency Liquidity Assistance. Други членове на Борда на директорите на Европейската централна банка са поискали да се оцени устойчивостта на гръцките банки, тъй като този механизъм може да осигурява ликвидност само на банки, които са доказано устойчиви.
    В същото време бившият френски президент Валери Жискар Дестен (1974-1981) предложи на Гърция  friendly exit от Еврозоната. Аргументът - единственият начин страната да реши проблемите си е като се върне към независима валута, която да може да девалвира. “Основният въпрос е дали гръцката икономика може да се върне отново към растеж и благополучие при една толкова силна валута като еврото. Отговорът съвсем ясно е отрицателен”, заявява Дестен пред вестник Les Echos. Според него тази възможност трябва да се разгледа трезво и хладнокръвно, в интерес на самата Гърция и да не се смята за неуспех на Еврозоната. Бившият френски президент подчертава, че мястото на Гърция е в Европейския съюз и ако се откаже от еврото няма да се случи нищо фатално. Ще се нареди редом с Великобритания, Швеция и Чехия.

 

Категории: Европейска централна банка Бундесбанк Банката на Гърция гръцки банки ликвидност изтичане на влогове Валери Жискар Дестен
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus