Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция пред политическа, икономическа и национална катастрофа

15 Юни 2015 / 10:06:06  GRReporter
1254 прочитания

Поредният неуспешен опит на Гърция да сключи споразумение със своите кредитори две седмици преди края на юни, когато изтича спасителната програма постави началото на последния акт на гръцката драма, който може да се окаже съдбовен за бъдещето на страната.

GRReporter представя коментара на директора на вестник „То вима” Андонис Каракусис, който представя с точност критичния момент за Атина.  

След вчерашния неуспешен развой на преговорите в Брюксел всичко става по-трудно за Гърция.

Натискът от страна на кредиторите ще стане по-силен от понеделник нататък. Вероятно в сряда Европейската централна банка ще „ореже” гаранциите, които гръцките банки предоставят, за да си подсигурят финансиране от Франкфурт. А притеснението на гръцките граждани ще стигне до краен предел и това ще предопредели тяхното поведение.

Както обясни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер следващата знакова дата е 30-ти юни, когато настъпва краят на текущата спасителна програма след 4-месечното ѝ удължение на 20 февруари.

В тези условия заседанието на Еврогрупата идващия четвъртък ще прилича много на онова в Рига, на което гръцкият финансов министър Янис Варуфакис стана обект на остри нападки от страна на почти всички свои колеги от Еврозоната.

Сега вероятно ще усети същата враждебност и нещата ще му бъдат представени ребром - да приеме предложението на надзорната тройка в неговата цялост или да поеме цялата отговорност за драматичните събития, които ще последват.

Единственото сигурно нещо вече е, че Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд имат единна позиция и разногласията, които Атина вижда помежду им очевидно не съществуват.

С други думи, натискът към Атина през следващите дни ще бъде силен и от всички страни и ще остави правителството на г-н Ципрас само пред решаването на голямата дилема. А тя е дали ще поеме цената за оставането на Гърция в Еврозоната или ще предпочете разрива и с това ще създаде условия на тотална несигурност за страната.

Заслужава да се отбележи, че и настоящите условия на несигурност са в състояние да се задълбочат и да създадат почва за нежелани от никого събития много преди окончателната дата – 30 юни.

Във всички случаи, след поредния неуспех в Брюксел вероятността за постигане на споразумение обективно се отдалечава, а на нейно място се установява трайно несигурността и неизвестността за бъдещето.

От тук нататък всички възможности са открити. Гърция вече е директно заплашена от икономическа, политическа и национална криза.

А тези, които не го виждат, затварят очите си доброволно. 

Категории: Политика преговори между Гърция и кредиторите изтичане на спасителната програма заседание на Еврогрупата Янис Варуфакис правителството на Алексис Ципрас икономическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus