Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Eurogroup нарече Варуфакис комарджия, аматьор и прахосник на време

24 Април 2015 / 15:04:25  GRReporter
924 прочитания

В очакване на пресконференцията след края на заседанието на финансовите министри на страните-членки на Еврозоната в Рига много от кореспондентите на международните медии започнаха един след друг на публикуват коментари в социалните мрежи. Според тях гръцкия министър на финансите Янис Варуфакис е бил подложен на словесен „обстрел” от страна на своите колеги, някои от които са го нарекли „прахосник на време, аматьор и комарджия”.

Електронното издание на британския Guardian публикува веднага един от коментарите в Туитър и допълни: „Може ли някой от Рига да донесе на Янис Варуфакис гъба и хавлия? Чува се, че прекарва тежка сутрин”.

В изявленията си след края на заседанието на Eurogroup финансовият министър на Малта заяви, че комуникацията между Гърция и страните-кредиторки е “напълно срината”.

Според икономическото издание Bloomberg Янис Варуфакис буквално бил „обстрелян”  от разочарованите финансови министри от Еврозоната. Лошата за Гърция атмосфера, в която се проведе заседанието пролича още в изявленията преди началото му. Например финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле препоръча на журналистите да се разходят и да разгледат забележителностите на Рига, защото от срещата няма да има никакъв резултат.

Последва изказване на председателя на Eurogroup Йерун Дайселблум, който заяви, че нуждата да бъде постигнато споразумение между Гърция и нейните кредитори е спешна за всички, но най-вече за Атина. След това допълни, че очаква да чуе от представителите на институциите (надзорната тройка) какви са резултатите от досега състоялите се преговори.

По време на пресконференцията след заседанието той заяви, че Гърция няма да получи трета програма за финансова подкрепа през юни ако не бъде завършен мониторингът на настоящата програма. В допълнение Йерун Дайселблум подчерта, че ако гръцкото правителство не представи една цялостна програма с реформи няма да бъде възможно отпускането на части от помощния транш. Той изрази позицията на колегите си от Eurogroup, че Гърция трябва да ускори действията си, тъй като през изминалите два месеца е било изгубено много време.

„Преди два месеца се договорихме за нещо конкретно. Днес искахме да постигнем споразумение, но нямахме достатъчен напредък в преговорите за това. Проведохме една критична дискусия и като цяло в залата се наложи усещането, че ситуацията е спешна”, заяви той.

От своя страна гръцкият финансов министър Янис Варуфакис изрази увереността си, че много скоро ще бъде постигнато споразумение с кредиторите, но заяви, че това ще стане доста трудно.

По думите му Атина не е съгласна да приеме орязване на помощните пенсии, нито да отмени защитата на първото жилище на кредитополучателите от търговете.

Категории: Политика Eurogroup заседание Рига финансови министри Янис Варуфакис споразумение Йерун Дайселблум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus