Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Grexit би имал положителни последствия за Еврозоната и катастрофални за Гърция

21 Май 2015 / 16:05:43  Анастасия Балездрова
1220 прочитания

Бившият вицепремиер и министър на финансите на България Симеон Дянков посети Атина, където участва в организираната от организации, които подкрепят свободата на личността и пазарите Извънредна икономическа конференция за Гърция.

В речта си пред участниците в нея той представи своите съвети за това как страната може да се пребори с корупцията, която е една от основните спирачки за икономическото ѝ развитие. Малко преди да се качи на подиума бившият вицепремиер и министър отговори на въпросите на GRReporter за преговорите на Гърция с кредиторите, тактиката на кабинета на СИРИЗА и за последствията, до които би довело вероятно излизане на страната от Еврозоната.

Г-н Дянков, има ли шанс Гърция да изплати своя държавен дълг, дори ако успее да постигне предвидените в меморандума за финансова помощ бюджетни излишъци?

На този етап - едва ли, защото голяма част от реформите се забавиха и преди това правителство, и от него. Така че ще трябва да се ревизира напълно цялата програма за икономическо развитие на Гърция. Според мен са необходими също и промени в плановете за изплащане на дълга. Може би те да се удължат по-дълго във времето, например с 40 – 50 години.

Но главното е да се види дали краткосрочно това правителство има изобщо намерението да изплаща дълг. Дългосрочното може да се реши.

Смятате ли, че ще се стигне до трета спасителна програма за Гърция?

Към момента Европейската централна банка и Еврозоната не са готови за трети спасителен пакет, просто защото вторият не е изпълнен. И понеже и първият също не беше изпълнен вече им е дошло до гуша от поредни пакети.

Освен това те сравняват какво става и в други държави с такива пакети и виждат, че е възможно и в тежки ситуации да се изпълняват. В момента Испания е най-добрият пример, но по същия начин се справят и Португалия, и Ирландия.

Затова нито в Брюксел, нито във Франкфурт няма готовност за подготовка на трети пакет преди това правителство да покаже сериозни реформи поне в някои сектори. Засега липсва такова желание.

Има ли шанс да се постигне споразумение между гръцкото правителство и кредиторите?

Да, има шанс. Всички искат да се постигне споразумение. Просто това правителство загуби седмици да спори за неща, които според мен така или иначе ще се случат в крайна сметка. Мисля, че те вече са разбрали колко пагубно е за тях непостигането на споразумение. И сега е по-скоро вътрешнополитически проблем как да представят получаването на споразумение не като политическа загуба. Това по-скоро е комуникация.

Без споразумение това правителство няма да издържи много време каквото и да направи след това. На управляващите също им трябва споразумение.

А мислите ли, че ще могат да го приложат?

В пълнота – едва ли. Пак ще има забавяния и отлагане, но поне партньорите – Европейската комисия и Европейската централна банка ще имат някакъв сигнал, че правителството е сериозно. Докато досега се вижда една несериозност и излишна агресивност към партньори, благодарение на които Гърция все още не е банкрутирала.

Това поведение явно няма да изчезне, но поне ако се намали тази агресивност и влезе в конструктивност, нещата могат да станат много бързо.

Виждате ли да се случва всичко това предвид реториката на правителството?

Запознат съм много добре с нея. Тя наистина е много далеч от постигане на споразумение, но има достатъчно опити от Европа и от останалите страни какво се получава при банкрут на държавата.

Идеята е, че колкото и популистко да е това правителство, след подписването на споразумение то ще може да се задържи във властта още дълго време. Просто не си представям, че хора с интелект, дори и без особени познания по икономика могат да си помислят нещо друго.  Въпрос на седмици след това ще бъде падането на това правителство. Виждали сме го в много други държави. При банкрут валутата ще се обезцени толкова много, че ще само няколко седмици ще са необходими на хората, които поддържат това правителство да разберат колко пагубно е то.

Какви биха били последствията от Grexit за Гърция?

Буквално за ден-два валутата ще се обезцени с над 50 на сто. От това банковият сектор, който вече малко поне се е стабилизирал и закрепил ще се озове в пълен крах. А от там платежната система ще има проблеми –пенсии, заплати и всички други плащания просто ще престанат за известно време, както сме виждали в други държави. Точно затова смятам, че ако има какъвто и да е здрав, не икономически, а политически разум в това правителство, те просто трябва да видят какво е ставало в други държави в такъв случай. Населението се обръща срещу правителството за броени дни, след като спре да получава заплати и пенсии. Мисля, че те знаят това много добре, както и че са съветвани достатъчно както формално, така и неформално, така че да го избегнат.

А какви биха били последствията за България от евентуален Grexit ?

Честно казано, ние вече пет години се подготвяме за такава възможност. Направихме доста неща, особено в банковия сектор, за да сме изолирани от евентуален банкрут на Гърция, макар че все още около 20-25 на сто от активите на българската банкова система е в ръцете на гръцки банки. Те вече са напълно изолирани със собствено счетоводство, собствени IT-системи, собствено управление. Така че евентуалното пропадане на гръцкия банков сектор по никакъв начин няма да се отрази веднага на България.

Категории: Политика интервю със Симеон Дянков гръцко правителство преговори с кредиторите GREXIT Европейска централна банка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus