Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Елитите са виновни, че гърците не искат реформите

20 Май 2015 / 17:05:05  Анастасия Балездрова
1461 прочитания

„Елитите в Гърция носят отговорността за това, че обществото не е наясно за спешността на ситуацията”. С тази фраза бившият вицепремиер и финансов министър на Словакия Иван Миклош дефинира основния проблем, който пречи на Гърция да излезе от тежкото си икономическо състояние след началото на кризата през 2010.

Миклош бе един от участниците на Извънредната икономическа конференция за Гърция, която организира в Атина Центърът за либерални изследвания „Маркос Драгумис”, фондацията за свободата „Фридрих Науман”, инициативата Greek Liberal Monitor и организациите в подкрепа на свободата на личността, свободния пазар и мира Cato Institute и Atlas Network.

Конференцията се проведе в момент, когато кредиторите на Гърция бият камбанката на тревогата и предупреждават, че ако Атина не успее да постигне споразумение с тях ще остане без финансиране и държавният фалит ще е неизбежен.

Тя се превърна във форум, на който настоящи и бивши министри, представители на икономическата наука, както и нобеловият лауреат по икономика Томас Сарджънт споделиха опита на различни страни в управлението на подобни кризи.

Бившият словашки финансов министър подчерта, че Гърция би могла да се поучи от примерите на страните около Балтийско море, Полша и Словакия за това как да възстанови своята икономика. „Промяната може да дойде само с дълбоки структурни промени и макроикономическа стабилизация. Ако реформите се проведат по правилен начин те много бързо могат да доведат до икономически възход”, заяви Миклош и описа примера на Латвия.

„През 005 страната имаше сериозен икономически проблем и правителството предприе веднага следните мерки: Намали заплатите в държавния сектор с 26 на сто, в частния – с 10 на сто и броя на държавните служби и институции с 40 на сто. В резултат на това през 2009 страната постигна увеличение на Брутния вътрешен продукт със 17,8 на сто, а през 2013 Латвия беше най-бързо развиващата се икономика в Европа”.

Иван Миклош подчерта, че политическата воля и увереността на обществото, че реформите са необходими за възхода на икономиката са от изключително решаващо значение. „В Словакия организирахме семинари, в които представители на различни сектори бяха информирани за необходимостта от реформите. Едно неинформирано общество трудно може да бъде мотивирано да ги приеме ако те не му бъдат представени като начина за подобряване на икономическото състояние в страната отвътре, а не чрез налагането им от страна на надзорната тройка, както става в Гърция”.

От своя страна бившият министър на заетостта на Швеция Свен Ото Литорин разказа как скандинавската страна се е справила със своята финансова криза през 80-те години на 20-ти век. „И при нас тя започна със жилищен балон, който много скоро гръмна в лицата ни бюджетните дефицити бяха много големи и политическата система беше напълно наясно, че не можем да продължим така”.

Литорин подчерта, че една от основните предпоставки за съвземането на икономиката е липсата на бюрокрация. Друга фундаментална промяна е било намаляването на данъците, особено в секторите, които създаваха нови работни места. В резултат на това през 2008 Швеция е била на първо място по ритъм на създаване на нови работни места и доста бързо е излязла от глобалната икономическа криза.

Шведският политик развенча и един от най-силните митове сред гръцкото общество – че страната му е пример за това как едно социалистическо управление може да се справи успешно с икономиката на дадена страна. „Въпреки че социалдемократите управляват Швеция в продължение на много десетилетия те никога не „социализираха” нейната икономика”, подчерта той.

„Това, което трябва да знаят гръцкият премиер и финансовият му министър е, че един фалит е много скъп избор, който няма никакви предимства”, заяви бившият финансов министър на Унгария и настоящ лидер на Движението „Модерна Унгария” Лайош Бокрош.

„Това ще доведе само и единствено до нови бюджетни съкращения. А те могат да дадат резултати само ако са комбинирани със структурни реформи”, каза още той.

Гръцките участници в конференцията изтъкнаха факта, че икономиката на страната е най-несвободната според всички икономически индекси и че е формирана така че да обслужва корпоративни и клиентелистки интереси. Бившият министър на административната реформа Кириакос Мицотакис посочи, че предишното правителство все пак е успяло да намали броя на държавните служители от 942 625 до 656 414 души. Резултатът е бил постигнат благодарение на наложеното от меморандума за финансова помощ правило „1 назначение за всеки 5 напускания”.

На забележката, че много от тях реално не са съкратени, а са се възползвали от законодателството, което предвижда ранно пенсиониране той не опонира, а само допълни: „Най-сериозната промяна, която въведохме беше преустановяването на временните трудови договори в държавния сектор. В миналото и двете големи управляващи партии се възползваха от тях за да назначават своите гласоподаватели, а след изтичането им тези хора настояваха да бъдат назначени с постоянни договори”. Мицотакис беше категоричен, че Нова демокрация няма да позволи по никакъв начин на СИРИЗА да потъпче постигнатото, за да създаде „клиентелистката държава, която обеща на своите гласоподаватели”.

В конференцията взе участие и бившият български вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков. В изказването си той представи няколко от приложените в България начини за преборване с корупцията. Основните сред тях са намаляване на държавните средства, които се отпускат за изпълнението на публични проекти, намаляване на държавната намеса в икономиката и дори записването на държавни функционери в офисите на частни предприемачи. Като пример той посочи тефтерите с посетителите на офиса на банкера Цветан Василев в КТБ.

Категории: ПолитикаИкономика конференция поддръжници на свободата на пазарите Томас Сарджънт Янис Варуфакис реформи Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus