Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Франсоа Оланд прекъсва дипломатическата изолация на Гърция

22 Октомври 2015 / 12:10:16  GRReporter
702 прочитания

Френският президент Франсоа Оланд е първият европейски лидер, който ще посети Гърция от началото на управлението на Гърция от СИРИЗА и Независимите гърци. Преди две седмици в страната пристигна австрийският канцлер Вернер Файман, но неговото посещение беше работно и пряко свързано с решаването на бежанския проблем.

Франсоа Оланд се очаква да пристигне на летището в Атина в 17,00 часа, а програмата му включва поредица от срещи и събития. Той ще бъде посрещнат лично от гръцкия премиер Алексис Ципрас, след което двамата ще се насочат към центъра на Атина, където френският президент ще поднесе венец пред паметника на Незнайния воин пред гръцкия парламент. Там ще ги посрещне коалиционният партньор на Ципрас и военен министър Панос Каменос.

В 18,00 часа Франсоа Оланд ще се срещне с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, който ще му връчи орден на гръцката държава. Първият ден от посещението му в гръцката столица ще завърши с официална вечеря, която гръцкият президент ще даде в негова чест.

Заслужава да се отбележи, че през изминалите два дни в гръцките медии се появиха спекулации относно участниците в тази вечеря. Твърденията бяха, че на нея не са били поканени лидерите на опозиционните партии. Според гръцката телевизия Mega обаче протоколът на президентството е много конкретен и на вечерята е бил поканен лидерът на основната опозиционна партия Нова демокрация. Но тъй като нейният временен председател Евангелос Меймаракис се намира в Мадрид, където участва в конгреса на Европейската народна партия, гръцки медии твърдят, че неговото място на официалната трапеза ще заеме депутатът Дора Бакояни.

Според други слухове Франсоа Оланд е нямало да се срещне с никой друг партиен лидер в Атина, но от Mega опровергаха и тази спекулация, като съобщиха, че той ще има разговори с лидера на ПАСОК Фофи Генимата и доскорошния лидер на партията и бивш вицепремиер Евангелос Венизелос.

Утрешната програма на посещението на френския президент в Атина включва дискусия с гръцкия премиер, подписване на обща декларация за сътрудничество и обща пресконференция. В 12,15 Франсоа Оланд ще произнесе реч пред гръцкия парламент, след което ще посети Музея на Акропола с Алексис Ципрас.

Малко по-късно в Атинския университет ще се състои церемония, на която той ще бъде провъзгласен за почетен доктор.

Франсоа Оланд ще пристигне в Атина заедно с френските министри на образованието, финансите и културата и комуникациите и със секретаря си по европейските въпроси. Въпреки очакванията идването на министъра на екологията, устойчивото развитие и енергетиката и негова дългогодишна партньорка Сеголен Роаял бе канцелирано в последния момент. Според гръцкото електронно издание iefimerida.gr тя ще остане в Париж, за да участва в годишната конференция за климатичната промяна.

Заедно с Франсоа Оланд в Атина ще пристигнат и френски бизнесмени, сред които ще се намират и представители на компании във водещи сектори като CAP Digital (цифровото преобразуване и конкурентноспособност), MINALOGIC (минералогия, микро-наноелектроника, CNES (Национален център за космически изследвания, който цели да си сътрудничи с гръцкия Главен секретариат за изследвания) и групата Aerospace cluster (аеронавтика).

В същото време новината, че по време на посещението си в Гърция френският президент ще се охранява от красивата гръцка полицайка Евридики Сульоти се превърна във водеща тема във френските медии. Шумът започна след като френското консервативно издание Le Figaro публикува информацията под провокативното заглавие „Оланд с „подходяща” охрана в Атина”. В статията дори се посочваше, че според гръцката преса „това е много симпатичен жест от страна на Алексис Ципрас към Франсоа Оланд в знак на благодарност за приятелското му отношение към Гърция”.

Публикацията предизвика поредица от негативни коментари във френските социални мрежи, а според източници тя провокирала раздразнение във френското президентство. Два дни след публикацията изданието се извини със следния туит: „След публикуването на една грубовата статия Le Figaro се извинява на Евридики Сульоти и читателите си”.

Няколко часа по-късно гръцкият парламент опроверга информацията, че конкретната полицайка ще се намира в охраната на френския президент по време на посещението му в Атина. 

Категории: Политика посещение на Франсоа Оланд в Атина Алексис Ципрас гръцки президент реч в гръцкия парламент
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus