Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

По 300 евро на седмица ще могат да теглят гърците в случай на банкова криза

10 Февруари 2015 / 11:02:04  GRReporter
1607 прочитания

В случай на банкова криза, ако правителството на Алексис Ципрас и кредиторите на страната не постигнат съгласие, Банката на Гърция е разработила План Б. Изданието moneyonline.gr цитира бившия управител на централната банка Георгиос Провопулос, според който Гърция ще приложи план, подобен на приложения в Кипър преди две години. Тогава бяха наложени ограничения върху изтеглянето на пари в брой от банките, а максималната сума беше 300 евро на седмица.
    Разбира се, това е краен сценарий в случай на паническо теглене на влогове и банките ще се нуждаят от 24 часа, за да започнат да го прилагат. Планът е съгласуван между Банката на Гърция и четирите най-големи търговски банки в страната - Националната банка на Гърция, Пиреос, Alpha Bank и Eurobank.
    В момента обаче ситуацията е под контрол, уверяват финансисти. Гръцките банки все още имат гарантирана ликвидност от Emergency Liquidity Assistance на Европейската централна банка, а при постигане на споразумение с кредиторите е възможно те пак да започнат да получават директно финансиране от Франкфурт срещу гръцки държавни облигации.
    Освен това още в края на 2014 Банката на Гърция се е запасила с пари в брой на стойност 35 милиарда евро, за да може да реагира в следващите трудни за Гърция седмици. Разбира се, една част от запаса вече е преминал във физически лица, тъй като от декември 2014 от гръцките банки са изтеглени между 15 и 17 милиарда евро.

 

Категории: Банка на Гърция банкова криза паника теглене на влогове евро в брой Европейска централна банка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus