Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Едно говори Ципрас в Берлин, друго в Атина

24 Март 2015 / 12:03:30  GRReporter
1066 прочитания

С изявленията след първата си официална среща с германския канцлер Ангела Меркел, гръцкият премиер изненада европейската, но най-вече гръцката общественост. Причината бе промяната на становищата му по ред въпроси, за които бе направил категорични изказвания само няколко дни по-рано.

Какво различно каза Алексис Ципрас в Берлин? Списъкът следва:

- Призна публично, че програмата (тоест меморандумът за финансова помощ) е наложил една безпрецедентна бюджетна консолидация, като избегна да я определи като „неуспешна” и да изреди нейните негативни последствия (безработица, пробив в социалната сплотеност и т.н.).

- Подчерта, че за проблемите на Гърция не са виновни чуждестранните ѝ партньори, а самата страна.

- Уточни, че въпросът около окупационния заем и военните репарации е морален и избегна да каже нещо за икономически претенции към Германия.

- Опроверга членове на кабинета, които се обявяват за конфискацията на германски активи в Гърция и заяви категорично, че „нищо от това не е вярно”. Изказа се много позитивно за културния принос на института Гьоте.

- Определи като „несправедлива” корицата на последния брой на списание Шпигел, на която фигурира фотоколаж, представящ Ангела Меркел в компанията на нацистки офицери.

След всичко това и при условие, че според всички източници Алексис Ципрас е заминал за Берлин с намерението да там да бъде обсъдена програмата за реформи на правителството, стои въпросът как ще бъдат приети неговите изявления от всички крила в СИРИЗА.

Според някои преценки, независимо за какво точно се е споразумял в Германия, Ципрас е в търсене на онези детайли и подробности, с помощта на които би могъл да преодолее вероятните реакции от страна на Лявото течение още преди внасянето на предложенията в парламента.

Други коментатори са на мнение, че промяната в реториката и видимата промяна в намеренията на гръцкия премиер са предвестник за по-големи политически размествания. Една трета категория анализатори пък смятат, че за сметка на промяната в духа на изказванията на Алексис Ципрас не е засегнала особено поведението и изявленията на Ангела Меркел.  

Показателни са реакциите на основните опозиционни партии. „Ако сравним това, което чухме на пресконференцията с писмото на Алексис Ципрас до Ангела Меркел (чието съдържание разкри британското издание Financial Times – б.а.) отпреди няколко дни, в което той описваше с драматичен тон безизходицата относно ликвидността в Гърция е очевидно, че на днешната среща не бе постигнато нищо ново”, заяви говорителят на Нова демокрация Костас Карагунис.

Неговият колега от партия Потами Димитрис Циодрас бе по-остър по отношение на изявленията на Ципрас с думите: „Други неща слушаме вече два месеца в Атина, друго чухме снощи в Берлин”. Във всички случаи той определи „завоя на премиера към реализма” като „позитивен”.

„Никой не може да е сигурен, че г-н Ципрас ще продължи да говори същите неща след завръщането си в Гърция, когато ще се изправи пред парламентарното мнозинство на СИРИЗА и Независимите гърци, което бе откърмено с антигерманска реторика и конспирационни теории. Ние все пак се надяваме, че г-н Ципрас действително се е променил, след като е разбрал, че досегашната му политика води до задънена улица”, допълни Циодрас.

От ПАСОК обвиниха Ципрас в опит да усмири страстите и да очарова Берлин с цената на прекалено големи отстъпки по исторически въпроси, който не е постигнал „никакъв практически резултат”.

„В изявленията си по отношение на същността на гръцкия проблем г-жа Меркел заяви за пореден път, че този въпрос попада в компетенциите на институциите (тоест на надзорната тройка) и съвета на финансовите министри от еврозоната. Тя посочи, че вероятно отпускане на парични траншове и ще е възможно само след прилагането на споразумението от 20-ти февруари и ангажимента на кабинета да изпълни една цялостна, конкретна и точна откъм цифри програма за реформи”, се посочва в комюникето на партията.

В същия дух бе посланието на президента на Европейската централна банка Марио Драги, който подчерта, че институцията „не създава нови правила за Гърция”. По време на прослужването си в Европейския парламент Драги посочи за пореден път, че ЕЦБ ще започне отново да приема гръцките държавни облигации като гаранция за осигуряване на ликвидност на гръцките банки само, когато се осигурят предпоставките за успешното завършване на мониторинга относно изпълнението на досегашната спасителна програма.

От своя страна говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас също беше категоричен, че не може да става дума за отпускане на парични траншове преди да бъде завършена мисията на представителите на институциите за изпълнението на предишната спасителна програма. Той посочи: „В дадения момент силната политическа воля не е достатъчна. Времето на изявленията отмина, сега е време за работа”.

Категории: Политика Алексис Ципрас Ангела Меркел Берлин изявления промяна в курса реформи парични траншове Марио Драги Европейска комисия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus