Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Берлин разсекрети писмото на Ципрас до Меркел

23 Март 2015 / 10:03:35  GRReporter
1317 прочитания

Гръцкият премиер Алексис Ципрас изпратил писмо до германския канцлер Ангела Меркел на 15 март, разкри британското издание Financial Times. В него той предупредил, че Атина няма да може да изплати задълженията си към кредиторите ако Европейският съюз не ѝ подсигури финансова подкрепа в кратки срокове.

Съдържанието на писмото се разпространява в момент на сериозни притеснения относно това доколко Гърция ще бъде в състояние да изплати заплатите и пенсиите в края на март, а рискът страната да остане без ликвидност в края на април е напълно реален.

Писмото на Алексис Ципрас е било изпратено два дни преди Ангела Меркел да приеме предложението на Алексис Ципрас да се проведе среща за Гърция в рамките на срещата на върха на ЕС миналия четвъртък и преди самата тя да го покани в Берлин, където ще се срещнат по-късно днес.

В него гръцкият премиер предупреждава, че правителството му ще бъде принудено да избере между това дали да изплати заемите към кредиторите си и най-вече към Международния валутен фонд или заплатите и пенсиите. С особено остър език той твърди, че за ситуацията носят вина както Европейската централна банка с решението си да ограничи броя на облигациите, които Гърция може да емитира, така и еврозоната – с отказа си да предостави каквато и да е финансова помощ на Атина преди тя да приложи икономически реформи.

„Като се вземе предвид, че Гърция няма никакъв достъп до пазарите на капитал и факта, че през пролетните и летните месеци страната ще трябва да изплати задължения по заемите си трябва да бъде ясно, че поради специфичните ограничения от страна на ЕЦБ и закъсненията в изплащането на траншовете правителството няма да бъде в състояние да обслужва дълга си”, посочва в писмото Ципрас и допълва: „Обслужването на дълга би довело до рязко влошаване на гръцката икономика. Това е една перспектива, която лично аз не подкрепям”.

„С това писмо Ви поощрявам да не позволите на един маловажен проблем, свързан с ликвидността и едно конкретно „бездействие на институциите” да се превърнат в голям проблем за Гърция и Европа”, се посочва още в писмото.

Алексис Ципрас не пропуска да обвини за ситуацията и предишното гръцко правителство: „Поради неуспеха на предишния кабинет да завърши мониторинга (на хода на спасителната програма – б.а.) отпускането на средства от страна на Европейския фонд за финансова стабилност EFSM-ESM бяха преустановени, а тези от страна на МВФ бяха забавени. По този начин бе предизвикана дупка в държавните финанси за 2014 и 2015”.

Ципрас е критичен и към техническите екипи на представителите на кредиторите, които обвинява за нулевия успех на преговорите между Брюкселската група и кабинета в Атина. „Причината за изключително бавния напредък е, че техническите екипи на институциите, но и някои фактори на по-високо ниво не вземат особено предвид споразумението от 20-ти февруари. Точно обратното – те изглежда, че са поели ангажимента да работят въз основа на „водещата линия” на Меморандума. Трудно ни е да повярваме, че партньорите ни смятат, че едно успешно прилагане на реформи е възможно при толкова възпиращи и притискащи ограничения, сред които и икономическият натиск, на който е подложен моят кабинет”.

В края на писмото, което се състои от 5 страници гръцкият премиер посочва: „Атина се ангажира да изпълни своите задължения в знак на добра воля и тясно сътрудничество със своите партньори. В същото време обаче бие камбанката на тревогата към Ангела Меркел, като подчертава, че неуспехът в опита да се подсигури краткосрочно финансиране може да доведе до много по-големи проблеми”.

Днес Алексис Ципрас ще се срещне с германския канцлер в Берлин в 18:00 местно време. В разговора той се очаква да представи работния план с реформите, които Атина предлага на кредиторите, както бе решено на 7-странната среща в Брюксел миналия четвъртък.

Веднага след разговора ще последват изявления пред медиите и пресконференция, а в 20:00 ще започне работна вечеря, в която освен Ангела Меркел и Алексис Ципрас ще участват и по петима техни сътрудници.

Категории: Политика Алексис Ципрас Ангела Меркел писмо Берлин кредитори заеми финансиране реформи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus