Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Давутоглу иска да посети Тракия, Атина отказва

03 Декември 2014 / 12:12:06  GRReporter
779 прочитания

В навечерието на съвместното съвещание на гръцкото и турското правителство на 4 и 5 декември в гръцката столица, между Атина и Анкара тече поредният дипломатически маратон.

Причината е искането на турския министър-председател Ахмет Давутоглу и неговите министри да посетят населения с мюсюлмани регион на Тракия веднага след края на съвещанията на Висшия съвет за сътрудничество между двете страни.

Източници от гръцкото министерство на външните работи, на които се позовават гръцки медии твърдят, че подобно посещение не се предвижда в програмата на посещението на турския кабинет в Гърция.

Те пишат, че искането на Анкара е смутило Атина не защото е необичайно. Практиката турски министри да провеждат частни посещения в региона, ако пожелаят започна от посещението на Реджеп Тагип Ердоган в качеството му на премиер през месец май 2005. Ахмет Давутоглу бе посетил Тракия през 2011, когато бе министър на външните работи. Реджеп Тагип Ердоган пък бе там през 2010, когато все още беше министър-председател.

Към днешна дата обаче атмосферата в отношенията между двете страни е напрегната, поради решението на Анкара да изпрати изследователски кораб в изключителната икономическа зона на Кипър и всекидневните нарушения на гръцкото въздушно пространство от турски военни самолети. Затова, последното нещо, което би искало гръцкото правителство е посещение на турския кабинет в Тракия. То несъмнено би включвало срещи с малцинствената партия на турците и така наречените „турски асоциации”.

Според статия в гръцкия всекидневник „Катимерини”, по време на посещението си в Анкара гръцкият вицепремиер и министър на външните работи Евангелос Венизелос  бил информиран от турския си колега Мевлют Чавушоглу, че Турция „очаква от Гърция действия по отношение на турското малцинство”.

Дипломатически източници смятат, че това може да повлияе негативно на атмосферата на съвещанието и да отмени очакванията за подобрение на двустранните отношения. Поради тази причина Атина отказва да даде позволението си за осъществяване на посещение в Тракия.

В същото време, програмата на посещението на Ахмет Давутоглу в Гърция все още не е уточнена и преговорите продължават. Не е изключено той в крайна сметка да замине за региона на Тракия, но в рамките на частно, а не на официално посещение, подчертават гръцки коментатори. 

Категории: Политика Ахмет Давутоглу Тракия гръцко министерство на външните работи Висш съвет за сътрудничество между Гърция и Турция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus