Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Брюксел обсъжда ново удължаване на гръцката програма

17 Януари 2015 / 13:01:47  GRReporter
1129 прочитания

Представители на  еврозоната обсъждат през последните дни възможното удължаване на текущата програма за подкрепа на гръцката икономика с още 6 месеца. Удължаването е необходимо, за да има достатъчно време да бъдат проведени разговори с новото правителство за приключването на програмата и за това с какво ще бъде заместена.

Текущата програма, която вече беше удължена с два месеца, трябва да приключи в края на февруари. Сегашното правителство на Гърция се надяваше тя да бъде заместена от кредитна линия  с разширени условия (ECCL) от Европейския механизъм за стабилност, която вероятно нямаше да се наложи да бъде използвана.

„Ще бъде необходимо програмата да продължи и след февруари. Неизбежно е” заяви информиран източник от еврозоната. „По всяка вероятност се касае за 6 месеца” допълва той.

Това удължаване трябва да бъде поискано от следващото гръцко правителство, което ще бъде избрано след изборите на 25 януари.

Смята се обаче, че Атина ще се нуждае от допълнителна помощ от ЕК и  предпазната кредитна линия няма да е достатъчна, заради новото рязко увеличаване на разходите по кредитите и продължаващото безпокойство за политиката на следващото правителство.

Освен това, Европейската централна банка  предупреди, че няма да може да предоставя допълнителна ликвидност на гръцкия банков сектор без нова програма, чрез която Гърция ще си осигури евтини заеми от еврозоната и достъп до кредити в замяна на провеждане на реформи.  

Окончателно решение за удължаване на програмата все още не е взето и се очаква да бъде обсъдено на 26 януари на заседанието на Еврогрупата.

„Кредитната линия с разширени условия се предоставя на страна, която има достъп до кредитните пазари. Тази кредитна линия предлага сигурност и успокоява безпокойството на пазарите” казва друг източник. „При добро желание можеше да се каже, че в края на миналата година Гърция би могла да получи такава кредитна линия. Сега, при съществуващата несигурност, сътресенията в банковия сектор и доходността от гръцките дългосрочни облигации, която надминава 10%- всичко това намалява шансовете на Гърция да получи кредитната линия” допълва той.

„Положението на Гърция е много по-малко благоприятно, отколкото беше преди 6 седмици. Това, от което се нуждае страната, е друга програма” твърди представителят на еврозоната и добавя, че удължаването на програмата трябва да е поне от 5 до 8 месеца.

При обсъждането на удължаването не са споменавани суми или вероятен трети меморандум, нито каквито и да било други детайли. Дискутирани са възможни сценарии, а не конкретни решения.

Още една причина за безпокойство дава изтичането на депозити от гръцките банки. Смята се че на ден от банките се теглят средно около 60 милиона евро – поне така твърдят европейските източници. Това е една от причините Eurobank и Alpha Bank да поискат в петък финансиране от 5 милиарда евро от Спешния фонд за ликвидност на Банката на Гърция.

Според представители на гръцкия банков сектор обаче, само в петък след искането на двете банки за допълнителна ликвидност са изтеглени 700 милиона евро.  В сравнение с четвъртък тегленето  се е увеличило с 10%  при големите депозити и с 15% при спестовните сметки.

Банките смятат, че клиентите им се страхуват, че няма да могат да теглят пари от банкоматите в един момент и бързат да си изтеглят парите, за да ги съхраняват в къщи.

Междувременно, медиите в Гърция публикуваха информации, че и другите две системни банки в Гърция – Банка Пиреос и Националната банка на Гърция, са се обърнали за помощ към Спешния фонд за ликвидност (ELA). Според вестник Катимерини обаче, Националната банка не е подавала такова искане и нейни представители твърдят, че не планира да се обърне към Фонда.

 

Категории: гръцка програма удължаване еврозона банки изтичане на депозити Спешен фонд за ликвидност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus