Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Българите категорично предпочитат ваканция в Гърция

15 Април 2015 / 09:04:17  GRReporter
1422 прочитания

Голямата част от читателите ни и от трите езикови страници на сайта ни  споделят, че биха посетили Гърция това лято. 63% от далите своя глас българи асоциират Гърция с чисто море и плажове, с качествена храна и хотели, и не на последно място - с разумни цени. Все пак 20% от българските ни читатели са на мнение, че предпочитат да отидат в съседна Турция, защото там ще намерят всичко, което Гърция предлага, но на по-добри цени. За 13% от далите своя глас, съветът на българският премиер Бойко Борисов е решаващ при избора на място за ваканция. Подтикнати от патриотични чувства, те ще изберат българското Черноморие, за да подпомогнат родната икономика. Едва 6% са отговорили, че ще заложат на разнообразието. Както отбелязва наш читател в коментарите под анкетата, това явно са хора, които разполагат с нужните средства и свободно време, в което да посетят курорти и забележителности в Гърция, Турция и по българското крайбрежие.

Автор на карикатурата е Ивайло Нинов, от неговия Facebook профил

Ето как отговарят на същия въпрос читателите на английската версия на GRReporter. 59% от тях залагат на почивка в Гърция, защото смятат тази туристическа дестинация като възможно най-добрата за лятната си ваканция. В същото време, за 36% от читателит,е икономическата и политическа ситуация в страната е причина да изберат друго място за почивка. 3% предпочитат да обикалят гръцките острови с яхта. Само 1% от далите своя вот споделят, че ще изберат Гърция, защото не могат да си позволят по-екзотична дестинация.

В ролята си на домакини, гръцките ни читатели отговарят на въпроса: " Ще посетят ли Гърция туристите от България това лято?" 53% от далите своя вот са на мнение, че няма причина българските туристи да не посетят Гърция. 27% смятат, че политиците само объркват обикновените хора, които се разбират чудесно. Този отговор е свързан с възможната реакция от страна на българските туристи към закона, който бе наложен на компаниите, които работят с България. Около този закон се завъртя остра полемика, в която взеха участие не само засегнатите гръцки компании, но и българският премиер Бойко Борисов. В последствие спортният 26-процентов данък беше променен. Като последица от всичко това е и мнение на 13% от читателите, които смятат, че данъкът ще окаже чувствително влияние върху потока от български туристи в Гърция. 7% от читателите ни виждат в Турция конкурент, който привлича българските туристи с по-ниски цени и не по-лоши условия.

Политическите и икономическите проблеми дават своето отражение върху мнението и решението на нашите читатели за почивка в Гърция през задаващото се лято. За основната част от българските ни читатели, Гърция остава основна дестинация и желано място за незабравима лятна ваканция. Не малка част от читателите на английската ни страница са повлияни от несигурната ситуация в Гърция. Огромната част от читателите на гръцката ни версия пък се надяват, че българските туристи и тази година ще предпочетат своята южна съседка за лятната си почивка. Политиците, засега, не могат да развалят отношенията, които хората са изградили през годините.

В новата ни анкета ви питаме:"Какви според вас са гръцките анархисти?"  Не забравяйте да обосновете своя вот в коментарите под анкетата. Вашето мнение е важно за нас!

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus