Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бойко Борисов предупреждава да обложи с данък българите, посещаващи Гърция

20 Март 2015 / 10:03:01  GRReporter
2963 прочитания

Българския премиер Бойко Борисов предупреди Гърция с ответни мерки в случай, че гръцкият парламент одобри налагането на нов превантивен данък. Предложението е внесено от кабинета на СИРИЗА и Независимите гърци за данък със ставка 26 на сто на всички сделки на гръцки компании с техни партньори, чиито седалища се намират в страни с облекчени данъчни режими.

Според източници, на които се позовава гръцкото електронно икономическо издание Euro2day.gr, късно снощи Борисов заявил на гръцки министър, че ако Атина въведе конкретния данък, София също ще наложи допълнителен данък на всички българи, които посещават Гърция с цел туризъм, както и на гръцките стоки, които се внасят в България.

Българският премиер заявил, че този данък може да достигне дори до 30 на сто и в двата случая. За да представят какви могат да бъдат последствията от налагането на подобна мярка от Euro2day.gr посочват, че на всеки гръцки турист, който посещава България, съответстват осем българи, които прекарват почивките си в Гърция.

В същото време България е един от основните търговски партньори на Гърция. По-конкретно тя е четвърта в класацията на страните с най-голям внос на гръцки стоки след Турция, Италия и Германия. Миналата година в България са били изнесени гръцки стоки на обща стойност 1,339 милиарда евро, докато през 2013 обемът на гръцкия износ в България е бил на стойност 1,396 милиарда евро.

Според източниците на Euro2day.gr България и Румъния възнамеряват да поставят въпроса относно налагането на превантивния данък от Гърция пред органите на Европейския съюз с аргумента, че той нарушава европейското право.

Този въпрос бе повдигнат и от Асоциацията на гръцките индустриалци, която изпрати писмо до заместник-министъра на финансите Надя Валавани.

В него се посочва: „От юридическа гледна точка предложеното законово нареждане нарушава както европейското право, така и международните споразумения за избягване на двойното данъчно облагане, които Гърция е сключила с повечето от страните, които се определят като страни с привилегировани данъчни режими.

Това е така, защото налагането на превантивен данък със ставка 26 на сто върху печалбите, които осъществяват в Гърция чуждестранни компании и страни-членки на ЕС, с които Гърция е сключила споразумения за избягване на двойно данъчно облагане въз основа на модела, предложен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (например Кипър, Ирландия и др.) е забранена дискриминация в ущърб на тези компании. Тя е налична, когато удържаният данък не се прилага: а) върху доходите, които имат в Гърция чуждестранни компании със седалища в други страни-членки на Европейския съюз и б) върху доходите на компаниите със седалища в Гърция.

Всичко това показва, че предложеното законово нареждане се очаква да предизвика бум от жалби в Европейската комисия и ред съдебни спорове в и извън Гърция”.

Категории: Политика Бойко Борисов данък български туристи в Гърция гръцки внос в България превантивен данък гръцко правителство облекчени данъчни режими
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus