Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банкоматите остават без пари по Великден

31 Март 2015 / 12:03:59  GRReporter
1063 прочитания

Гръцкият премиер Алексис Ципрас инициира провеждането на снощното пленарно заседание на гръцкия парламент, за да информира останалите партии за хода на преговорите на правителството с представителите на кредиторите на страната.

То завърши около 01:00 след полунощ, без обаче хората, които останаха будни до късно, за да чуят своите управници, да разберат как протичат преговорите и най-вече – за какво точно се преговаря в Брюксел.

Правителството на СИРИЗА и Независимите гърци продължава да не предоставя информация за съдържанието на „списъка с реформи”, който е изпратило до Брюкселската група. Показателен е фактът, че от вчера до днес се появяват само противоречиви информации относно оставането или премахването на определени данъци. Не е ясно и бъдещето на приватизациите, пенсионната система и трудовото законодателство, за които журналистите могат да черпят само откъслечна информация от нонпейпъри.

В замяна на това в парламента премиерът Алексис Ципрас представи само „червените линии” на своя кабинет и призова опозицията да го подкрепи в тежките преговори. Веднага след това посочи, че който не е с правителството не подкрепя националните интереси.

Заседанието завърши след бурни контрирания, като депутатите от Нова демокрация дори напуснаха залата в знак на протест срещу поведението на председателя на парламента Зои Констандопулу. Лидерите на останалите опозиционни партии заявиха, че не могат да подкрепят правителството, докато то продължава да крие какви са предложенията му за реформи и не представя конкретен план в случай, че преговорите с кредиторите претърпят крах.

В тази обстановка състоянието на гръцката икономика се влошава с всеки изминал ден, а липсата на ликвидност заплашва както банковия сектор, така и компаниите. Анализатори твърдят, че ако Атина пропусне шанса да постигне споразумение с кредиторите до седмицата преди Великден е почти сигурно, че ще бъдат наложени ограничения в движението на капитали.

Днес GRReporter представя коментар по темата на анализатора Димитрис Папаконстантину, публикуван в електронното икономическо издание capital.gr. Заглавието на автора е: „Контролът върху движението на капитали вече е наложен на компаниите. Следва затваряне на банкоматите след Великден?”

Опасността гърците да намерят затворени банкомати след края на великденската си ваканция се очертава все по-ясно. По-точно казано, те ще се сблъскат с налагането на ограничения в тегленето на суми от банкоматите и в банковите транзакции. Ако преговорите на гръцкото правителство с кредиторите не завършат в рамките на Страстната седмица и не бъде постигнато споразумение, което ще осигури финансиране на страната и банковата система, вероятността от налагане на ограничения в движението на капитали ще е съвсем близо. И това, защото банковата система вече е на ръба на границата на ликвидността си.

Банките така или иначе са в очакване на новото финансиране от Европейската централна банка чрез фонда за спешна ликвидност (ELA), за да успеят да се отзоват на традиционно по-честите тегления на парични суми в дните преди Великден. Както министерството на финансите, така и Банката на Гърция вече са разработили сценарии за налагане на мерки за ограничение в случай, че преговорите в Брюксел нямат успешен край.

Все пак бяха положени усилия, за да се подсигури нормалното функциониране на пазара в седмицата преди Великден, защото налагането на каквато и да е мярка през тези дни би взривило потребителския пазар и икономиката.

В действителност обаче вече има налагане на ограничителни мерки в отношенията между банките и компаниите. Като се има предвид фактът, че финансовите институции дори са преустановили издаването на гаранционни писма, може да се смята, че бизнесът е „удушен” тотално. Този вид документи се издават само в изключително редки случаи и след много труден и дълъг процес, докато банките от само себе си намаляват кредитните лимити. И всичко това се случва в момент на повишени нужди от финансиране, породени от предстоящия празник, като всички чуждестранни компании – доставчици изискват от гръцките си клиенти да предплатят цялостната сума по поръчката си или пълно покритие на гаранционните писма. Тоест бизнесът е в пълна безизходица.

Много компании започват да не издържат на натиска, който предизвикват ограничителните мерки на банките и изключително трудният достъп до финансиране, подплатен много строги предпоставки. Те нямат никакъв достъп до кредитиране, а исканията им за изтегляне на депозити се одобряват само частично. Ясно е, че ако тази ситуация не се промени през следващите дни и месеци фалитите на компании се увеличат. Защото в опита си да намалят рисковете и да си подсигурят приток на ликвидност, банките са много настоятелни към компаниите, които не могат да покрият своите задължения.

Гърция вече се намира на нулева позиция. Времето изтече и тактиката на правителството чрез непрекъснати отлагания и забавяния да доведе дискусията до ръба и да си играе с огъня създава рискове, които може да се превърнат в истинска катастрофа. Да се надяваме, че дори в последния миг разумът ще надделее и няма да се озовем пред един сблъсък, който ще изпрати вече сериозно ранената гръцка икономика в …пещерната епоха.

Категории: Политика преговори кредитори гръцко правителство ограничение в движението на капитали банкомати компании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus