Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Извънредно заседание в парламента за безизходицата в преговорите

30 Март 2015 / 11:03:06  GRReporter
1028 прочитания

По искане на премиера Алексис Ципрас, тази вечер в гръцкия парламент ще се приведе дискусия за лошия развой на преговорите между правителството и представителите на кредиторите и удължението на спасителната програма на Гърция.

По време на дебатите се очаква Ципрас да поиска от опозиционните партии да заявят дали подкрепят подписаното на 20-ти февруари споразумение в Eurogroup и дали ще подкрепят критичните проектозакони, които кабинетът се готви да внесе. Според непотвърдена информация не е изключено в рамките на деня да се проведе и неофициална среща на лидерите на политическите партии в Гърция.

Правителствени източници твърдят, че атмосферата в преговорите между Атина и Брюксел е добра що се отнася до мнението, че тежестта за възстановяването на гръцката икономика трябва да премине от гърците с ниски към онези с високи доходи. Те посочват също, че се разглежда в подробности всеки детайл, като се искат допълнителни данни за всяко от внесените от Атина предложения.

Същите източници твърдят, че между кабинета и представителите на кредиторите (Брюкселската група, по-рано известна като надзорна тройка – б.а.) е било постигнато едно първоначално споразумение относно изготвянето на правилните политики, които ще изместят тежестта от ниските към високите доходи. От правителството казват, че „това е точно обратната на приетата от предишния кабинет практика, когато за промените плащаха само обичайните „жертви”, но не и хората с големи доходи”.

Според гръцкия кабинет предложената от него програма е доработена и всички суми са изчислени и посочени с точност. Тя предвижда държавни приходи от над 3 милиарда евро през 2015, не включва рецесионни мерки, а предложените в нея действия са в състояние да формират бюджетен излишък от порядъка на 1,5 на сто от БВП. Същите правителствени източници посочват, че предложенията на Атина могат дори да предизвикат икономически растеж от около 1,4 на сто.

Те подчертават, че подробностите около реформите, които ще бъдат договорени с кредиторите ще бъдат обсъдени с техническите екипи на представителите на кредиторите, които се намират в Атина. Паралелно с това са категорични, че както посочи премиерът Алексис Ципрас, „няма да предприемем орязване на заплати и пенсии, няма да позволим масови съкращения и каквито и да са други рецесионни мерки, които ще задълбочат социалната криза”.

В същото време представители на кредиторите твърдят, че представеният от Атина списък е далеч от това да бъде определен като предложения за реформи. В изявления пред агенция Ройтерс представител на Еврозоната посочва: „В петък Гърция не внесе списък с реформи. Просто в рамките на уикенда разви някои свои идеи. Разговорите от петък до неделя имаха за цел да помогнат на гърците да подготвят списъка, който да бъде изпратен в понеделник”. Той допълва: „Очакваме с нетърпение да получим нещо в понеделник”.

Според публикацията, в настоящия си вид списъкът не съдържа достатъчно обяснения, така че да спечели доверието на кредиторите. „Липсват подробности и е необходима техническа обработка, така че той да се превърне в нещо достатъчно цялостно и достоверно, за да бъде представено пред членовете на Eurogroup”, заявява пред световната агенция друг европейски представител.

На въпроса колко време още е нужно до крайното оформяне на списъка той отговаря, че се изискват още „доста дни”. В същото време допълва, че не е в интерес на Гърция да предложи списък, който няма шанс да бъде одобрен, както и че е за предпочитане Атина да има на разположение повече време, така че да може да се подготви добре.

Според икономическото издание Форбс пък списъкът с реформи на гръцкия кабинет не е в състояние да „премине изпитите” и това доближава още повече опасността от инцидент. Авторът на статията Тим Уорстал пише: „Имаме на разположение поне един доклад, в който се посочва, че гръцките предложения не се определят като достатъчни. Това само потвърждава представеното от време наше мнение,че най-вероятният сценарий е Гърция да не спази обещанията си и да излезе от Еврозоната, но не по конкретен план, а в резултат на инцидент. Това ще се случи, защото преговорите няма да завършат със споразумение. Ципрас, Варуфакис и останалите от СИРИЗА мислят, че могат да вземат повече неща от тройката, тоест германците. Вместо да предложат нещо, което може да бъде прието, те предлагат неща, които смятат, че са достатъчни. В резултат на това предлагането се ограничава”. 

Категории: Политика Алексис Ципрас парламент дебати преговори с кредиторите списък с реформи опозиционни партии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus