Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Атина гори, този път буквално

17 Юли 2015 / 12:07:07  GRReporter
2971 прочитания

Докато пожарникарите се борят с големия пожар в област Лакония, два огнени фронта се разразиха и около Атина.

Единият се намира в региона на планината Имитос, а другият – до предградието Коропи.

От досега известните данни по-мащабен е пожарът в планината, който е започнал в региона между гробището в квартал Виронас и булевард Катехаки вече е обхванал горска площ. Кадри по гръцката телевизия показват пламъците много близо до жилищни сгради.

снимка: kathimerini.gr

Репортери, които се намират там съобщават, че вследствие на силния вятър пожарът се движи скоростно към околните квартали. Част от жителите, които се намират в домовете си се опитват да ги спасят като пръскат вода с маркучи.

Пожарът се разрази буквално за няколко минути. Половината от територията на Атина е покрита с пушек.

Към момента в операцията по погасяването му участват 15 противопожарни коли с 40-членен екипаж, два противопожарни самолета Канадер и един хеликоптер.

снимка: kathimerini.gr

Пожарът край Коропи гори площ с ниска растителност.

Междувременно един от противопожарните самолети, които участват в операцията по гасенето на пожара на Пелопонес извърши принудително кацане близо до село Фалакро в област Лакония. Никой от двамата членове на екипажа не е пострадал сериозно. Министърът на отбраната Панос Каменос съобщи в Туитър, че един от двамата е ранен леко.

Според източници гръцкият премиер Алексис Ципрас се намира в оперативния център на противопожарната служба. Полагат се усилия пожарът в Имитос да не се спусне и заплаши жилищни сгради.

В Пелопонес пожарът заплашва да навлезе в Неаполи, съобщава местният информационен сайт apela.gr. Евакуиран е здравният център на града. Жителите с респираторни проблеми са били преместени в училището, а жителите на къщите, които се намират близо до пожара са били предупредени да ги напуснат.

Министърът на икономическото развитие и енергетиката Панайотис Лафазанис е отишъл в квартал Кареас, за да проследи ситуацията с пожара в Имитос на място.

 

След като направи изявления пред медиите, в които отправи пожеланието "пожарът да бъде изгасен скоро и хората да се успокоят" жители на квартала му отправиха словесни нападки. "Кажи за какво дойде тук" и "махай се", викаха те. 

Гръцкият министър за защита на гражданите Янис Панусис е поискал съдействие от Италия и Франция за погасяването на пожарите. Двете страни са откликнали на искането и през следващите часове се очаква да се включат в операциите с въздушни средства.

В изявления пред медиите гръцкият премиер Алексис Ципрас посочи, че в гасенето на пожара в Имитос ще се включат противопожарни самолети от Солун. Той допълни, че Гърция е поискала съдействие от страна на европейския механизъм за гражданска защита и ако се наложи ще бъде поискано съдействие и от отделни европейски страни.

Гръцки медии предават, че ситуацията в Имитос постепенно се овладява, докато пожарът в Пелопонес все още е неконтролируем.

снимка: EUROKINISSI/ Tatiana Bolari

Битката с пламъците в област Атика продължава. Сега пожарникарите оперират в югоизточните атински предградия Илиуполи и Аргируполи. Според жители пожарът там е бил предизвикан от подпалване, тъй като преди да избухне са се чули малки взривове, вероятно на малки газови бутилки. В операцията по погасяването му участват 10 противопожарни камиони, 30 пожарникари, един хеликоптер и един самолет Канадер. Евакуирани са монахините от манастира „Свети Йоан Кареас”, както и къща на организацията за подкрепа на децата „Усмивката на детето”. 

В хода на деня пожари се разразиха на остров Евбея, в региона на Малакаса и в област Арголида в Пелопонес.

На остров Евбея бяха евакуирани превантивно жителите на село Афрати, тъй като пламъците стигнаха на разстояние 20 метра от къщите. Според кмета на региона ситуацията е критична, понеже огненият фронт е голям и се намира само на половин километър от селото.

Противопожарната служба получи сигнал и за пожар в региона Милеси, който се намира между Малакаса и Оропос на север от Атина. До момента няма преценка за размера на пожара.

Силните пориви на вятъра затрудняват работата на пожарникарите. 

Според последната информация на Гръцката противопожарна служба ситуацията в област Лакония е особено тежка, заради силния вятър. С пожара се борят 120 пожарникари, 39-членен сухопътен отряд и противопожарни въздушни средства.

Говорителят на противопожарната служба посочи, че за всички възникнали днес пожари тече предварително разследване и потвърди, че Гърция е изпратила искане за съдействие до европейския механизъм за гражданска защита.

Категории: Пожари Атина планината Имитос предградието Коропи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus