Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Alien made in Greece

30 Юли 2015 / 12:07:45  GRReporter
953 прочитания

След разкритията, че е ръководил група, разработваща план за напускане на Еврозоната и връщане към национална валута, гръцката общественост е в очакване на съдебните действия срещу бившия финансов министър Янис Варуфакис. Днес GRReporter представя негов портрет, написан от писателя – публицист Такис Теодоропулос за вестник Катимерини.

Появи се отникъде в депресиращия пейзаж на гръцката криза. Открояваше се с бръснатата си глава, скъпото, иначе небрежно облекло и телосложението на римски гладиатор, който язди мощен мотор. Не приличаше на никой от събеседниците си, още преди да се озове сред сивите костюми на министерските съвети. Отличи се като проповедник на Апокалипсиса. Говореше много, по-точно говореше непрекъснато и предвещаваше Армагедон. Общата валута е обречена да пропадне. Това галеше ушите на гръцкия народ, изтощен от увещанията на политическата некадърност, която с показалеца на дясната си ръка го сочеше като виновник за всичко. Извънземният му обясняваше, че не е виновен народът, а схемата. А той се намира тук, за да я разобличи.

Не го разбираха, но и нямаха претенцията да го разберат. Всеизвестно е, че избраният народ знае всичко и следователно не му е нужно да се озори, за да научи каквото и да е. Отличи се като магьосник – факир на икономиката. Говореше добър английски и не бяха нужни особени усилия, за да омае момчето от училищните окупации, което си нямаше представа нито от икономика, нито от английски. Той беше великият професор, който даваше интервюта по Skype, дори от далечния Сиатъл на Западния бряг. Известният Alien получи гласовете на около двеста хиляди гърци и никой не се учуди, когато му бе предоставен постът на финансов министър или по-точно съдбата на страната.

Неделният репортаж на Ксения Куналаки в Катимерини ме убеди, ако не друго, поне в едно нещо. Alien не е извънземна ектоплазма. Той е продукт на гръцката индустрия на човешки характери. Той е другата страна на монетата на чистокръвния „горд грък”, с когото споделя характерните черти на арогантността, болестния нарцисизъм и необузданото самочувствие. Една подобрена версия на онзи, който вярва, че дори ако кара в отсрещното платно с двеста километра в час, няма да пострада по никакъв начин. Произшествията са за другите. И затова той всява възхищение.

Манталитетът на лайфстайла, чието достойно чедо е, се основава на една цинична аксиома, която му предоставя леснотата, с която бе натрупано неговото богатство. Тази страна не заслужава да я вземаш насериозно. Игра е да я покориш, игра е да я управляваш, тя изобщо е една игра. И ако стоката не върви тук, отиваш малко по-надолу – там, при неопитния Ципрас, който ще купи каквото му предлагаш, стига то да намирисва на сблъсък и перчене. За това спомага и моторът, и летните вечери в клона на Миконос – историческия остров Егина.

Създадохме го, издухме самочувствието му, проследихме със страхопочитание, възхищение и множество телевизионни камери преминаването му през „пристигащи/ излитащи” на летището и един ден открихме, че е имал план за икономически обрат. Другият, който живее още в 1917, искаше да организира обир на Монетарния двор. Той - детето, свикнало със спагети с омар, знаеше, че е достатъчно само задигане на електронния архив, натискане на един бутон и една апликация за смартфони. И още се чудим дали Ципрас е бил информиран за това или е претърпял исхемичен инсулт, когато са му разкрили плана.

Хайде, моля ви се. Момчето просто бе омаяно от перфектния продукт на новобогаташката култура. Нужно е само малко да му побаят и всичко ще бъде наред.

*В превод на български език заглавието на портрета е: „Чужденец, произведен в Гърция”

Категории: Политика портрет на Янис Варуфакис Катимерини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus