Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Крайните в СИРИЗА замисляли обир на Монетарния двор

15 Юли 2015 / 09:07:35  GRReporter
2030 прочитания

Снощното заседание на Лявата платформа в СИРИЗА привлече медийното внимание във връзка с намеренията на депутатите, които членуват в нея да подкрепят или не първия пакет бюджетни мерки и реформи на днешното гласуване в парламента.

В хода на дебатите обаче стана ясна и част от плана на оглавяваното от министъра на икономическото развитие и енергетиката Панайотис Лафазанис течение. Той разкри, че част от предлагания от Лявата платформа план Б е било връщането към национална валута. За прилагането му било необходимо „да вземем 22 милиарда евро от Банката на Гърция, с тях да платим заплатите и пенсиите и междувременно да отпечатаме наша валута”.

Според гръцки правителствени източници Лафазанис представил изготвения от членове на Лявата платформа алтернативен план на заседание на кабинета. Той предвиждал нахлуване в Монетарния двор, където се съхранява финансовият резерв на Банката на Гърция, с който тя снабдява с ликвидност гръцките банки след съответно разрешение от страна на Европейската централна банка. Според Лафазанис тези пари са щели да бъдат използвани за изплащането на заплати и пенсии след налагането на капиталовия контрол.

Подобно действие - внасяне в пазара на пари без разрешението на ЕЦБ би било определено като печатане на пари без разрешение и би предизвикало незабавното извеждане на Гърция от Еврозоната.

Заслужава да се отбележи, че планът Б на Лявата платформа е включвал още сваляне на Янис Стурнарас от поста на управител на Банката на Гърция. В допълнение правителствени източници посочват, че Панайотис Лафазанис е бил вторият защитник на предложението за въвеждане на бонове IOU, което представил на закрито заседание бившият финансов министър Янис Варуфакис. То се провело веднага след като ЕЦБ информирала правителството, че трябва да наложи капиталов контрол. 

Категории: Политика крайните в СИРИЗА Лява платформа Панайотис Лафазанис план Б обир на Монетарния двор връщане към национална валута
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus