Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лазерно обезкосмяване за чиста и гладка кожа

01 Октомври 2014 / 08:10:11  GRReporter
1913 прочитания

Симона Пенева
    Нежеланото окосмяване е проблем, с който се сблъсква почти всяка жена, а вече и много мъже. До неотдавна бяха познати два метода на обезкосмяване – със самобръсначка или с епилатор. Те вече остават в миналото. Самобрасначките правят космите по-дебели и по-многобройни и се налага процедурата да става по-често, докато епилаторите са прекалено болезнени. На тяхно място идва лазерното обезкосмяване, при което космите изчезват напълно и е напълно безболезнно.  
    Повечето дами се сещат за гладката кожа на краката когато наближи време за първия плаж, но специалистите съветват да се заемем с трайното обезкосмяване още през първите студени дни. Слабото слънце, ниските температури и защитата на дрехите ще ни гарантират още по-голям ефект на процедурата. Затова точно сега, в началото на есента потърсихме мнението на Константина Папайоану, лекар по козметична медицина, доктор по клиничните приложения на лазера и член на Европейското дружество за лазерна естетична хирургия.



Какво точно прави лазерът?



Лазерът се абсорбира от меланина, пигментите на стволовете и фоликулата на корена, като причинява явлението на селективната фототермолиза.

На кои части от тялото може да се приложи лазерно обезкосмяване?

На всички части от тялото и във всички възрасти, разбира се, щом преди това е получено необходимото медицинско удостоверение. И двата пола се подлагат на този вид обезкосмяване, от една страна поради промените на естетичните стандарти и от друга, от съображения за чистота и хигиена.



Лазерното обезкосмяване иновация ли е? Колко години се използва?



Лазерното обезкосмяване се прилага вече двадесет години. Нововъведенията, с постоянни подновявания, са от фирмите, които произвеждат лазерните системи и представляват безопастността и ефикастността, като изненедват дори и нас, лекарите.
  
Лазерното обезкосмяване по-ефикасно ли е от останалите видове обезкосмяване?



Разбира се, че то продължава да бъде най-резултатното от всички останали, заради това, че унищожава, а не просто потиска, космения фоликул. Това става най-вече с помощта на системите клас 4, които са одобрени от Администрацията на храните и лекарствата за постоянно, а не дългосрочно обезкосмяване.



Съществува ли опасност от слънцето след такъв вид обезкосмяване? Трябва ли да лицето, подложило се на тази терапия да вземе някои мерки? Ако да, какви са те?



Щом се използват разумно слънчезащитни кремове и се отбягва излагането на слънце в опасните часове през деня, не съществуват опасности. Тези инструкции даваме за всички видове кожа, без значение дали се подлагат на лазерно обезкосмяване, за да се избегнат случайте на рак на кожата.



Всеки ли може да се подложи на такъв вид обезкосмяване?



Изключват се само определени патологични състояния след диалог с лекаря-терапевт, например при пациенти с рак на кожата или епилепсия.

В кои ситуации е наложително това обезкосмяване?



По принцип се препоръчва като най-безопасното решение в случай на хормонални нарушения, бурсит, пристъпни форми на киста на опашната кост и като цяло, в случаите, когато е забранено кожата да се наранява от неподходящи методи на епилация. 

Еднакво ефективно ли е лазерното обезкосмяване във всички области на тялото, на които се прилага? В кои случаи е по-трудно изчезването на косъма? Играят ли някаква роля хормоните?




По принцип областите, които са хормонално зависими, имат нужда от повече терапии. Едно ново откритие е, че много важна роля има и наличието на стволови клетки около космените фоликули.

Значи, с лазерното обезкосмяане, космите започват постепенно да изчезват. След колко посещения те изчезват напълно?

Обичайно космите изчезват или диаметърът им намалява постепенно. Не е рядкост и растежът на космите да изчезне след една до две терапии.

Коя област се избира за лазерно обезкосмяване най-много от вашите клиенти?

Мисля, че бикини зоната, краката, лицето и подмишниците са топ зоните, избирани от жените, следвани от ръцете и хълбоците. При мъжете тези зони са гърбът,  раменете, гърдите, коремът, шията и вратът.



Може ли да дадете някакъв съвет на нашите читатели?

Поради икономическата криза, през последните години се забелязва, че интересуващите се избират изключително ниски цени на системи със съмнително качество, най-вече китайско производство, без да са одобрени или сертифицирани. Също така, те са опасни за безопасността на кожата и здравето като цяло. Често пъти, твърде евтината система ipl се обявява за лазер. Смятам, че изборът на опитни и с дългогодишни действия научни места, където обезкосмяването става под наблюдението на лекари и със сертифицирани машини, е най-безопасният. Така или иначе, качественото лазерно обезкосмяване е вече изключително достъпно и в Гърция то се предлага най-евтино в сравнение с всички европейски страни, въпреки огромния опит.

 

Категории: лазерно обезкосмяване епилация бръснач слънчеви лъчи дерматолог безболезнено отстраняване на косми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus